Tue. May 28th, 2024

Külügy: A Franciaországban vagy Németországban dolgozó román állampolgárok az ottani hatóságoknál tájékozódjanak munkaszerződésükről

A külügyminisztérium azt javasolja a Franciaországban vagy Németországban dolgozó román állampolgároknak, hogy amennyiben a munkaszerződésükkel kapcsolatos problémáik adódnak, első körben munkaadójukkal és az ottani hatóságok segítségével próbálják meg rendezni azokat.

A külügy keddi közleményében azt tanácsolja mindazoknak, akiknek hatályos munkaszerződésük van, hogy munkaadójuknál tájékozódjanak a német, illetve a francia hatóságok által bejelentett intézkedések nyomán hozott döntésekről.

Azok, akiknek lejárt a munkaszerződésük, vagy akikkel idő előtt szerződést bontottak és nem kapták meg maradéktalanul bérüket, forduljanak a helyi hatóságokhoz és a területi munkaügyi felügyelőségekhez, mielőtt elhagynák az országot.

A külügyminisztérium ismét felhívja a külföldön élő román állampolgárok figyelmét, hogy szigorúan tartsák be a helyi hatóságok ajánlásait. A szaktárca ugyanakkor azt tanácsolja, hogy ne induljanak el Románia felé, egyrészt mert több tranzitország is korlátozásokat vezetett be, másrészt a COVID 19 potenciális hordozóiként veszélybe sodorhatják szeretteik biztonságát.