Sun. Jun 16th, 2024

Különleges előadással mutatkozik be Zilahon a Nagyváradi Szigligeti Színház táncegyüttese

A Szilágy megyei RMDSZ Szervezetének meghívására a nagyérdemű közönség hosszú idő után ismét láthatja a zilahi Vigadó épületének színpadán a Nagyváradi Szigligeti Színház táncegyüttesét.

Kedvcsináló:

Istenes

Táncszínházi előadás

A Kárpát-medence paraszti kultúrái – a maguk módján – szüntelen esztétikai válaszokat kerestek az őket egyéni vagy közösségi szinten foglalkoztató nagy kérdésekre. Gyakran drámaian vagy komikusan, máskor hittel telítve vagy jóleső fatalizmussal, valóságos vagy szürreális képekben fogalmaztak veszteségről, sorsszerűségről, szerelemről, halálról egyaránt.

Ebből az autentikus tudástárból merít az előadás, amely egy fordított élettörténet dramaturgiáját követve, a temetéstől a születésig, a koporsótól a bölcsőig kíséri végig a lét állomásait. Miként viszonyulunk az elmúláshoz és az öregkorhoz? Mennyire tesz boldoggá a megállapodottság vagy milyenné a magány? Örök érvényűek-e a barátságról, szerelemről alkotott fogalmaink, boldog-e a gyerekkor, s megpróbáltatás-e a születés? Népművészetünk erdélyi dialektusai kivételesen „beszédesek” az emberi kapcsolatok terén, megrendítően jelenítik meg a közösségi, családi, férfi és női viszonyok relációit.

Az előadás a már megszokott helyen, a Vigadó épület nagytermében, este 19:00 órától kezdődik, május 26-án, pénteken.

Jegyek kaphatóak: az RMDSZ Szilágy Megyei Szervezetének székházában (Zilah, Kossuth u. 33 sz.), a zilahi Tulipán könyvesboltban, valamint a Sarmasági Művelődési Házban (Kastély). A felnőtt jegyek ára 30 lej, a kedvezményes, diák és nyugdíjas jegyek pedig 25 lejbe kerülnek.

Az ajánlott korhatár 14 év.