Tue. Mar 5th, 2024

Kriterion 50 Szilágysomlyón

,,50. évfordulóját ünnepelte elmúlt héten Szilágysomlyón a Kriterion könyvkiadó. Az a kiadó, amelyik a szocializmus legsötétebb éveiben nyújtott vígaszt, támaszt, jelentett mentsvárat sokunk számára és nemegyszer helyettesítette az akkoriban bizony gyakran hiányzó, betevő falatot is. A Kriterion kiadó vállalta fel elsősorban azt a munkát, feladatot – a magyarországi nagy kiadókat is messze megelőzve -, hogy mind a világirodalom, mind a magyar irodalom remek, de akkoriban még számos helyen tiltott listán szereplő könyveit is kiadja. Cenzúra természetesen létezett, meg is lettek húzva a könyvek, hol kisebb, hol nagyobb mértékben, de a jelöléseket (zárójelek, pontok) mindannyian ismertük, mint ahogy a sorok között és mögött is tudtunk olvasni. Így kaptunk életre szóló szellemi táplálékot általában a könyvek, de mindenekelőtt a Kriterion könyvei által. …

A tanácskozást megelőzően, a déli órákban, a középiskolások népes csoportja rendhagyó irodalomóra keretében ismerkedhetett a könyvkiadással, könyvekkel, a Kriterion múltjával, jelenével és vélhető jövőjével a Simion Barnutiu középiskolában. Dr. H. Szabó Gyula, a kiadó igazgatója és dr. Szabó Zsolt, volt szerkesztő, a Művelődés Alapítvány elnöke tartott, vetített képes előadást számukra.

Délután a Magyar házban folytatódott a Könyv – szerző – olvasó címet viselő könyvkiadás-történeti konferencia, kiegészülve zilahi és helyi előadókkal, és ezúttal már inkább felnőtt közönséggel.

A programra való ráhangolódást – minthogy a szó és a dal szoros összefüggésben van egymással – a Szederinda Citeraegyüttes két tagja, Kulcsár Cintia és Szűcs Anna biztosította egy szilágysági népdalcsokorral.

A rövid megnyitó után, melyet alulírott, mint a helyszín házigazdája, valamint dr. Széman Péter, a szervező EME Szilágysomlyói csoport elnöke tartott, az első előadó H. Szabó Gyula, a Kiadó igazgatója volt, aki igyekezett kicsit pontosítani, meghatározni a Kriterion helyét a hazai magyar könyvkiadásban. Az előadás részeként egy rövid interjú-összeállítást is levetített, amelyben a Kiadó különböző korszakbeli munkatársai beszéltek a Kiadó megalakulásáról, kezdeti működéséről és átfogó történetéről.

Mindenki ismeri a mondást, hogy »minden sikeres férfi mögött áll egy nő«, de én hozzátenném, hogy: és minden jó könyv mögött áll egy jó kiadó” – kezdte előadását dr. Bajusz István, aki a szerző oldaláról világította meg egy könyv útját. Rámutatott arra, hogy mennyire hosszú folyamat egy könyv kész formába öntése, hogy hány és hány ember dolgozik rajta a szerzőn kívül is (lektor, szerkesztő, korrektor, tördelő, esetenként illusztrátor stb.). Arról is szólt, hogy mennyire szükséges és fontos az összhang a szerző és a kiadó munkatársai között ahhoz, hogy végül egy igényes, szép kivitelű, jól összerakott kötetet kaphasson a kezébe az olvasó, egy olyan könyvet, amit öröm kézbe venni, és letétele után alig várja az ember, hogy újra forgathassa. …”

Széman Rózsa (EMKE Magyar Ház)
Tamás Csilla (Kriterion könyvkiadó)

 

Az Erdélyi Múzeum Egyesület Szilágysági csoportja, valamint a kiadó által szervezett, és az EMKE Magyar házban megtartott konferenciáról az e heti Szilágyságban olvashatnak.