Mon. Dec 11th, 2023

Krasznai lovas a Nemzeti Vágtán

Szilágyság is képviselteti magát a hétvégi szilvásváradi Nemzeti Vágta döntőjén. A mindössze 18 éves krasznai Kiss Kristóf élete eddigi legnagyobb versenye előtt áll, ezért a helybéliek és a szilágyságiak biztatására, támogatására most nagy szüksége van.

Kristóf már gyermekkorában nagyon szerette az állatokat. Mint mesélte, nagyon sok állata volt, de végül a lovak mellett döntött, bár ebben nagy szerepe volt édesapjának, Kiss Istvánnak, a Táltos lovarda tulajdonosának, aki 2020 tavaszán megvásárolta az első lovat. Kiss István álma 2018-ban kezdődött, amikor megalakult a 15. Mátyás Huszárezred Szilágysági Hagyományőrző csapat, és alapító tagként saját lovakra vágyott.

„A mi kis lovas életünk 2020 tavaszán kezdődött, ami+kor megvásároltuk az első lovunkat, amit egy újabb ló követett. Természetesen a ló iránti szeretet, a lovak iránti vágyakozás megfertőzte az egész családot, és nagyon rövid időn belül megvásároltuk az előző lovunknak a csikóját, és az volt az elképzelés, hogy a nagy fiammal, aki akkor 15 éves volt, majd kijárunk lovagolni. Én a nagy lovon, ő a csikón. Innen indultunk, és mára már 15 ló van a gazdaságban” – mesélte Kiss István. Arra törekedtek, hogy magyar vérvonalú lovat vegyenek, így esett a választás a gidrán fajtájú lóra, amiből már öt van a tulajdonukban. Céljuk a lovas kultúra felélesztése és a lovas sport megismertetése.

Kristóf 2018-ban ült először lóra, egy székelyföldi lovas ünnepen, lovardai találkozón. Mint mondta, számára a ló kikapcsolódást, az elfelejtést jelenti. Ha az állat hátán ül, elfelejti minden gondját, baját. ,,A partiumi vágta volt az első versenyem, ezzel egyből a mély vízbe dobtak, de úgy érzem, hogy megálltam a helyem. Az iskolában nem mondtam el senkinek, mert nem szeretek dicsekedni. Néhányan tudják, hogy nagy versenyre készülök, de nem fogják fel, nincsenek otthon a lovas sportban” – mesélte Kristóf, hozzátéve, a legjobbak közt lenni furcsa érzés, mert még kezdőnek tartja magát, hiszen még csak három éve lovagol.

„Az elővágta sikerét elég jól éltem meg, mert nem volt sok közönség, és nem izgultam, de most, hogy a Nemzeti Vágtára Krasznáról közel 50-en mennek, teher van rajtam, mert szeretnék nekik bizonyítani” – fogalmazott.

A hétvégi versenyre sok alázattal és sok gyakorlással készült, naponta lejárt a lovardába, 20-25 percig lépésben bemelegítette a lovat, aztán ügetésbe, majd vágtába váltott, hogy szoktassa a lovat a kanyarokhoz. Jövőbeli tervei közt versenyek szerepelnek, mert ebben a világban érzi otthon magát, kint a terepen, a szabadságban.

További részletek a https://maszol.ro/belfold/Krasznai-lovas-a-Nemzeti-Vagtan honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatók.