Fri. Jul 12th, 2024

Közzétették a műemlékek felújítására és az emlékmúzeumok létrehozására vonatkozó pályázati kiírás útmutatóját

Közzétette szerdán az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma a műemlékek népszerűsítésére és felújítására, valamint az emlékmúzeumok létrehozására vonatkozó pályázati kiírás útmutatóját. Az Országos Helyreállítási Alapból (PNRR) finanszírozott kiírás keretében több mint 160 millió eurót költünk kastélyaink, kúriáink, templomaink felújítására és bemutatására, illetve új emlékmúzeumok létrehozására. 

Az RMDSZ számára prioritás a helyi értékek védelme, épített örökségünk felújítása és hasznosítása, ezért is foglaltuk be 225 műemlék felújítását és 9 emlékmúzeum létrehozását az Országos Helyreállítási Tervbe” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

Az elmúlt években a Regionális Operatív Programon keresztül és más országos program révén közel 500 történelmi emlékhelyet restauráltak Romániában. De nem elég csak az, hogy műemlékeket restaurálunk, ezeket bele kell vonni a turisztikai kínálatba. A Hívogató Románia. Az országjáró projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével.

A kiválasztott 255 műemlék és a 9 emlékmúzeum esetében a tulajdonosoknak június 30-ig le kell adniuk egy támogatási kérést.

A pályázati kiírás itt található.