Wed. May 29th, 2024

Közzétették a beltéri misék és istentiszteletek járványügyi szabályait

Megjelent szerdán a Hivatalos Közlönyben az egészségügyi minisztérium és a belügyi tárca közös rendelete a templomokban tartott egyházi szertartások szabályairól.

A templomokban az egyházi szertartások ideje alatt 4 négyzetméterenként legfeljebb egy személy tartózkodhat, a hívek közötti távolságnak legkevesebb 2 méternek kell lennie.

A templomokba való belépés előtt kötelező a kézfertőtlenítés; a fertőtlenítőszerről az egyházaknak kell gondoskodniuk. A templomokban az egyházi szertartás ideje alatt kötelező az arcot és orrot eltakaró maszk viselése.

A templomok bejáratánál az egyház képviselői megfigyeléssel kiszűrik a légúti bántalmak tüneteit (köhögés, tüsszögés, orrfolyás) mutató híveket, és csak a tünetmentes személyeket engedik be. A templomokban jól látható helyen ki kell függeszteni a higiéniai és a biztonsági távolság betartására vonatkozó szabályokat. Ott ahol lehetséges, külön útvonalat kell kijelölni a hívek számára a templomokba való érkezésre és távozásra.

A templom udvarán tartott egyházi szertartásokon a híveknek be kell tartaniuk a 1,5 méteres biztonsági távolságot. Minden használat után kötelezően fertőtleníteni kell azokat az egyházi szertartásokon használt tárgyakat, amelyekkel a hívek érintkeznek. A templomokban négyóránként fertőtleníteni kell a hívek által gyakran megérintett felületeket (kilincseket, székeket stb.).

korona.rmdsz.ro