Fri. Jul 12th, 2024

Közvitán a vállalkozói szférának szóló 4.1.1 bis kiírás pályázati útmutatója

Közvitára került az élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykedő kkv-k támogatásáról szóló 4.1.1 bis kiírás pályázati útmutatója – jelentette be Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának államtitkára. A 4.1.1 bis kiírás keretében az élelmiszeriparban és építőanyagiparban tevékenykedő, nem veszteséges mikro-, kis- és középvállalkozások 179 millió eurós támogatást kapnak, de lehetőség van a felülszerződésre, így a kkv-k támogatásának összértéke akár a 400 millió eurót is elérheti.

Folyamatosan azért dolgozunk, hogy támogassuk a vállalkozókat abban, hogy versenyképesebbé váljanak, újabb és újabb eszközöket, munkagépeket tudjanak vásárolni.  Ezeket a támogatásokat azoknak a legkésőbb 2020 decemberéig létrehozott kkv-knak nyújtjuk, amelyek nem minősülnek nehéz helyzetben lévő vállalkozásoknak. Bár rájuk is hatással voltak a Covid-19 világjárvány okozta következmények, de mégis talpon maradtak, és jól teljesítettek. Fontos, hogy támogassuk őket is, hogy a jövőben is újabb munkahelyeket hozhassanak létre” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Projektek és Beruházások Minisztériumának RMDSZ-es államtitkára.

A vállalkozások 50 000 és 500 000 euró közötti támogatásra pályázhatnak. A támogatás értéke a 2021-es pénzügyi évben elért forgalom legfeljebb ötszöröse lehet.

A 4.1.1 bis kiírás keretében két kategóriában történik a támogatások kiutalása:

  1. Élelmiszeriparban tevékenykedő kkv-k támogatása 89 535 149 euró értékben
  2. Építőanyagiparban tevékenykedő kkv-k támogatása 89 535 149 euró értékben

Mindkét esetben lehetőség van a felülszerződésre. Ezért kategóriánként a támogatások összértéke a 200 millió eurót is elérheti.

A vissza nem térítendő támogatásoknál szükséges az önrész megléte. Középvállalkozások esetében 30-60%, illetve mikro- és kisvállalkozásoknál 25-50%, ez régiónként változhat.

Elszámolható költségek: termelőterek felújítása/korszerűsítése, technológiai és funkcionális berendezések, digitalizálás, számítástechnikai eszközök, irodai berendezések beszerzése, a termelési, szállítási és forgalmazási tevékenységhez szükséges szállítóeszközök beszerzése, energiamegtakarítással kapcsolatos kiadások, valamint olyan rendszerek beszerzése, amelyek megújuló/alternatív energiaforrásokat használnak.

A közvitán lévő pályázati kiírás elérhető a minisztérium honlapján.

A pályázatokat szeptemberben lehet majd leadni. Az elszámolás végső határideje 2023 decembere.