Tue. Jul 16th, 2024

Koronavírus: nem csak a körzetükhöz tartozó betegeket tesztelhetik a háziorvosok

A háziorvosok leggyakrabban kétnaponta tesztelhetik az arra jogosult koronavírusfertőzés-gyanús pácienseket – tájékoztatott szerdán az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNSAS), miután a vonatkozó miniszteri rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Közleményében az intézmény idézte Alexandru Rafila egészségügyi minisztert, aki elmondta, hogy prioritásnak tartja a romániai tesztelési kapacitás növelését, amivel lassítható a járvány terjedése. Szerinte a betegek gyors szűrésére és egészségi állapotuk nyomon követésére a háziorvosok jelentik a megoldást.

A CNAS elnöke, Adela Cojan meggyőződését fejezte ki, hogy a háziorvosok szerepet vállalnak a fertőzésgyanús esetek szűrésében. Szerinte a fertőzés korai diagnosztizálása lehetővé teszi a kezelés gyors elkezdését és a kontaktszemélyek felügyeletét.

A közlemény szerint az oltáskampányban résztvevő háziorvosok szerződés-kiegészítést írhatnak alá antigén gyorstesztek elvégzéséről, a többi pedig külön szerződést köthet erről a biztosítóval. A háziorvosoknak tesztenként 50 lejt térít meg a CNAS, ha nem számol fel díjat ezért az elvégzésekor.