Wed. Sep 27th, 2023

Környezetvédelmi minisztérium: a háztartási gépek roncsprogramja keretében már nem lehet televíziókészüléket vásárolni

Többé nem lehet televíziót beszerezni a háztartási gépek idei roncsprogramja keretében. A másik nagy változás, hogy a vásárlási utalványokat (voucher) az eddigi 14 nap helyett ezentúl csak 7 napon át lehet felhasználni – derül ki a környezetvédelmi, víz- és erdőügyi minisztérium honlapján közzétett tájékoztatásból.

A szaktárca a Facebookon magyarázza el, hogy a program 2022-es kiadására elkülönített 100 millió lejt a magas energiaigényű háztartási gépek lecserélésére akarják fordítani. Ezért az idei évtől kezdve a televíziókészülékek vásárlása már nem támogatható a program révén, mert – a minisztérium rendelkezésére álló adatok alapján – a magas energiaigényű televíziókészülékek fokozatosan kikoptak a piacról.

További módosítás, hogy akik lefoglalnak egy vásárlási utalványt, de nem használják azt fel, abban az évben többé nem kérhetnek vouchert ugyanazon típusú termékre. Tánczos Barna miniszter szerint erre azért van szükség, hogy jelentősen csökkenjen a lefoglalt, de fel nem használt utalványok száma.