Tue. Jul 16th, 2024

Kopjafát avattak a hősi halottak emlékére Szilágyerkeden

A két világháborúban és az 1848–49-es szabadságharc idején elesett szilágyerkedi hősi halottakra emlékeztek meg vasárnap délelőtt a Kusaly községhez tartozó Szilágyerkeden, tiszteletükre a református templomkert udvarán emléktáblát és emlékoszlopot avattak.

A hősök napja huszárok toborzójával és istentisztelettel kezdődött. Balázs Zoltán helyi lelkész elmondta, másfél éve készülnek erre a napra, de a világjárvány ezidáig nem adott lehetőséget az együttünneplésre, a méltó módon való megemlékezésre. Egyes embereknek a halála tragédia, nem statisztika, nem szám, a szilágyerkedi hősök, elesettek élete is tragédia. Nagyon sok család még mindig hordozza a keresztet, a fájdalmat, viseli a sebeket, amit a fronton harcolt hozzátartozó elvesztése okozott. A kopjafával és az emléktáblával szeretnék, ha ezek a sebek részben begyógyulnának. …

A felavatott emlékmű azon fiatalok nevét viseli, akik vérüket adták a hazáért, meghozták a végső áldozatot. „Ők erkediek voltak, Szilágyerked fiai, akik itt éltek, itt szerettek volna családot alapítani, tervezni, de a sors nem ezt adta nekik. A Don-kanyar, a véres háború megkövetelte az életüket” – mondta Seres Dénes parlamenti képviselő. Hozzátette, ezen ünnepségek nagyon fontosak a közösségnek, mert éltetik a tüzet, a megmaradást szolgálják.

Ha a mai napra, a jelenre gondolunk, azt kell látnunk, hogy az összefogás eredményeként végre magyar polgármestere van a községnek, és előrehaladni, fejlődni, eredményt elérni csak így lehet. A népszámlálásnak is nagy tétje van, mert tíz évre ennek függvényében tudunk harcolni jogainkért, ezért magyarságunk felvállalása nem szégyen, hanem becsület. A tűz soha nem szabad kialudjon, és a fontos értékeinket – a hitünket és a magyarságunkat – mindvégig meg kell tartanunk – hangsúlyozta a képviselő.

A rendezvényről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Kopjafat-avattak-a-hosi-halottak-emlekere-Szilagyerkeden honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.