Sat. Sep 26th, 2020

Könnyített körülmények között ingázhatnak a határmentiek

Az RMDSZ kezdeményezésére ezentúl könnyí­tett körülmények között ingázhatnak Románia és Magyarország határmentén élő lakosai, amennyiben rendelkeznek ingázói okirattal. Erről szerdán döntéshozó fórumként szavazott a képviselőház.

A Szövetség által kidolgozott törvény előírja, hogy ingázói okiratra jogosultak azok a szemé­lyek, akik Romániában élnek és Magyarországon dolgoznak. Ez fordított esetben is érvényes. Az ingázói okirattal könnyített körülmények között léphetik át a határt. A törvény továbbá arra kötelezi a belügyminisztériumot, hogy külön útsávot biztosítson az ebbe a kategóriába tartozó személyek számára.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője elmondta: a határmentén dolgozók régi álma vált valóra ezzel az intézkedéssel, hiszen naponta vagy hetente akár több órát is el kellett tölteniük a határátkelőknél. „Az RMDSZ vállalta fel ezt az ügyet, és folyamatosan tartottuk a kapcsolatot az érintettekkel. Az ügyben egy petíciót is indítottak azok, akik naponta ingáznak, csak a Bihar megyei Facebook csoportba közel 1500-an regisztráltak. A mai törvénnyel megkönnyítettük a mindennapjaikat. Az ingázói okiratot a családtagok is igénybe vehetik. Ez azt jelenti, hogy az iskolába járó diákok is ugyanilyen elbírálás alá esnek, így jelentősen megkönnyebbül a határátkelés mindenkinek, aki ilyen formában érintett a napi ingázásban” – fogalmazott Szabó Ödön képviselő.

A törvényhozó hozzátette: „a gond igazán a jelen járványügyi helyzetben robbant be ko­moly problémaként, amikor elrendelték a részleges határlezárást. Akkor is és ma is a határmenti in­gázók az RMDSZ-re számíthattak. Mindannyi­an emlékszünk rá, hogy akkor Kelemen Hunor RMDSZ elnök és Szíjjártó Péter külügyminiszter találkozóján sikerült megoldást találni azok szá­má­ra, akik az egyik oldalon élnek, de a másik olda­lon, országban dolgoznak.” Ennek a pontszerű meg­oldásnak egy törvényerejű megerősítéséről sza­vazott szer­dán a parlament és fogadta el a Bihar megyei parlamenti képviselő törvénytervezetét.

A törvény az államelnöki kihirdetést követően lép érvénybe.

rmdsz.ro