Thu. May 30th, 2024

Könnyítene a határmentén lakók ingázásán az RMDSZ

A romániai határmentén élő, de Magyarországon dolgozók ingázásának könnyítésére iktatott törvényt az RMDSZ június 3-án a parlamentben. A törvénytervezetet Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője dolgozta ki. Mint mondta, a kezdeményezésre azért volt szükség, mert a járványhelyzet kialakulásáig Romániában nem voltak szabályozva a határmentén élő, Magyarországon dolgozó személyek ingázásának feltételei, és a határok lezárásával igencsak komoly problémák adódtak. Ezért egy partnerségi megállapodásra van szükség a két állam között, hogy az ingázóknak ne kelljen naponta több órás sorokat kiállniuk, mikor munkába mennek.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője elmondta, az elmúlt időszakban a járványügyi megszorítások miatt többezer, Románia határmentén élő, de Magyarországon dolgozó személy várakozott naponta több órát munkába menet. „Az RMDSZ által kidolgozott törvénytervezet ezt az állapotot orvosolná, arra kötelezné az illetékes hatóságokat, hogy egy külön sávot hozzanak létre azoknak, akik minden nap a munkába való eljutás miatt kell átlépjék a határt, így jelentősen csökkenne a határátkelésnél töltött idő.” A kedvezményes átkelésben a tervezet szerint a családtagok, illetve az egy háztartáson belül élők is részesülhetnének.

A törvénytervezet kitér arra is, hogy a román−magyar fél közötti megállapodások értelmében mielőbb nyissák meg azt a 10 határátkelőt, amelyet az elmúlt években EU-s alapokból alakítottak ki, és aszfaltozták le a határra vezető utakat.

RMDSZ-tájékoztató