Tue. Mar 5th, 2024

Kockázatelemző terv

Zilah Város Tanácsának múlt hónap végi határozatával fogadta el a kockázatelemző és lefedő tervet, amely most megjelent a tanács honlapján.

A terv a sürgősségi esetek és a lehetséges helyszínek feltérképezését és a megelőzés vagy elhárítás bázisainak minél hatékonyabb elhelyezését teszi lehetővé egy koherens, egységes intézkedési keretben. A különböző fajta sürgősségi esetek legmegfelelőbb reagálása, az elhárítás erőforrásainak minél hatékonyabb felhasználása a cél. Hangsúlyt fektetnek arra is, hogy a közintézmények és a lakosság is pontosan tudja mi a feladata a különböző típusú sürgősségi helyzetek esetében.

A terv újdonsága, hogy jelentős szerepet kap a lakosság. Ebben elsődleges a lakosok rendszeres informálása a különböző vészhelyzetekről, a megelőző magatartás kialakítása, illetve az, hogy mindenki pontosan ismerje feladatait vészhelyzet esetén.

A tervezet rögzíti a sárga, narancssárga és vörös kódos riasztás jelentését, elmagyarázza a várható csapadékmennyiségét adott időtartam alatt, amely már vészhelyzetre utalhat.

A legfontosabb: kialakítani a szolidaritás, az önkéntes segélynyújtás szellemiségét a lakosság körében.

A tervezet megtalálható a város honlapján (www.zalausj.ro) közlemények címszó alatt.

(J.L.)