Thu. May 30th, 2024

Klaus Iohannis: szeptember 14-én a diákok többsége visszatér az iskolákba

Szeptember 14-én újranyitnak a romániai iskolák, az oktatás zömmel hagyományosan indul újra, vagyis a diákok nagy része jelen lesz a tanintézményekben – jelentette be Klaus Iohannis államfő, miután szerda délután a tanévnyitásról tartott megbeszélést a kormány több tagjával.

Az elnök elmondta: a járványügyi adatokat figyelembe véve három forgatókönyvet dolgoztak ki. A „zöld” forgatókönyv azt jelenti, hogy kevesebb, mint 1-re tehető az ezer főre eső új megbetegedések számának átlaga az előző 14 napban. A sárga szerint ez az átlag 1 és 3 között van, a „vörös” forgatókönyv pedig akkor lép életbe, ha ez az átlag meghaladja a hármat. Iohannis hangsúlyozta, hogy ezeket a döntéseket helyi szinten, iskolákra bontva hozzák majd meg, és folyamatosan aktualizálni fogják a forgatókönyveket a fertőzöttségi adatoktól függően.

Az első, vagyis a zöld esetben mindenki visszatérhet az iskolapadokba, a második forgatókönyv egy hibrid oktatást feltételez majd: az óvodások és kisiskolások, valamint a nyolcadikosok és tizenkettedikesek mennek az iskolába, míg a többiek felváltva járnak majd, hogy be lehessen tartani a fizikai távolságtartás szabályait. A vörös forgatókönyv azt feltételezi majd, hogy bezárnak az iskolák, és az oktatás teljes egészében az online térbe költözik majd.

korona.rmdsz.ro