Tue. May 28th, 2024

Klaus Iohannis: Május 15-e után lazíthatunk a korlátozó intézkedéseken

Május 15-e után lazíthatunk a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken – jelentette be kedden Klaus Iohannis államfő, ám hozzátette: erre kizárólag akkor kerülhet sor, hogyha az új fertőzések és a halálesetek száma csökkenni kezd.

,,Május 15-e után, amennyiben csökken a fertőzött személyek száma, csökken a halálesetek száma (…), ha mindannyian betartjuk a hatóságok által bevezetett intézkedéseket, és a dolgok jól mennek, akkor lazíthatunk a korlátozó intézkedéseken”– mondta az államfő.

Kifejtette: a korlátozásokat fokozatosan szüntetik meg.

,,Nem lesz egy hirtelen lazítás, mert a szakemberek szerint a vírus nem tűnik el. Bizonyos korlátozásokkal kell tovább élnünk” – mondta.

Rámutatott: a lazító intézkedéseket tudományos és orvosi bizonyítékok alapján hozzák meg, miután megvitatták ezeket a járvány kezelésében részt vevő szakemberekkel.

Hangsúlyozta: a megszorításokat fokozatosan enyhítik.

,,Kezdetben ismét végezni lehet majd olyan tevékenységeket, amelyek csekély fertőzési kockázattal járnak. Nyilvánvaló, hogy szükség van orvosok, szakemberek és gazdasági szakértők értékelésére is, amennyiben újra akarjuk indítani a román gazdaságot” – mondta az elnök, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozásokat lazító intézkedések azt jelentik majd, hogy az állam ,,kevésbé avatkozik be az állampolgárok életébe“, de ez azzal is jár, hogy mindenkinek nagyobb lesz az egyéni felelőssége.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt szükségállapot május 15-éig van érvényben.

agerpres.ro