Thu. Apr 18th, 2024

Kiterjesztenék a Meleg ételt az iskolákba programot

Meleg ételt az iskolákba-program kiterjesztését tűzte ki célul Ecaterina Andronescu tanügyminiszter, aki étkezdéket tervez építtetni az iskolák közelében. Az oktatási miniszter a Romániai Községek Egyesületének hétfői közgyűlésén számolt be arról, hogy egyelőre a leghátrányosabb szociális helyzetű 50 iskolában zajlik a gyermekeknek meleg ételt biztosító projekt.

A programot szeretnék kiterjeszteni oly módon, hogy étkezdéket építenek az iskolák közelében – mondta az összegyűlt elöljáróknak Andronescu. Megerősítette, hogy idén 65 millió lejt különítettek el az általa vezetett tárca költségvetéséből azon iskolák helyzetének javítására, amelyek illemhelye az iskolaudvaron található.

„Sajnos 1.460 iskola olyan településen van, ahova nincs bevezetve a víz. A helyzet megoldásához szükség van az önök segítségére, hogy emésztőgödrökkel és vízzel lássuk el az illemhelyeket, illetva a például Svájcban is használt moduláris megoldásokat alkalmazzuk” – mondta a tanügyminiszter a községek vezetőinek. Ecaterina Andronescu arról is beszélt, hogy a regionális fejlesztési minisztérium büdzséjéből 2300 iskolai kisbusz vásárlását irányozták elő a vidéki oktatási intézmények tanulói számára. A falvak elnéptelenedésének megakadályozása érdekében pedig arra kérte az elöljárókat, hogy ‘működjenek együtt a tanárokkal és próbálják meg a közelükben tartani őket, hogy lehetőleg lemondjanak az ingázásról, többet tartózkodjanak az iskolában és többet foglalkozzanak a gyermekeinkkel’.

(agerpres)