Tue. Jul 16th, 2024

Kis és közepes vállalkozásoknak szóló támogatási keretről

Megjelent a kis és közepes vállalkozásoknak szóló, 411 bis pályázatként ismert támogatási keret végleges kiírása, amelynek keretösszege 300 millió euró.  Ezt az összeget az Európai Projektek és Beruházások Minisztériuma uniós forrásokból fedezi.  A támogatásra az élelmiszer és építőiparban tevékenykedő, jó gazdasági mutatókkal rendelkező kis és közepes vállalkozások jogosultak.

Pályázni két kategóriában lehet:

  1. Élelmiszeriparban tevékenykedő kkv-k, ahol a támogatási keretösszeg 89 535 149 euró
  2. Építőiparban tevékenykedő kkv-k, ahol a támogatási keretösszeg ugyancsak 89 535 149 euró

Mindkét kategóriában fennáll a felülszerződés lehetősége, így összesen közel 300 millió euróra lehet szerződést kötni majd. A közepes vállalkozások esetében 30-60% önrész biztosítása szükséges, míg a mikro- és kisvállalkozásoknál 25-50% között kell legyen az önrész, régiótól függően.

A támogatás értéke a 2021-es pénzügyi évben elért forgalom legfeljebb ötszöröse lehet, a vállalkozások pedig 50.000-500.000 euró közötti összegre pályázhatnak. A kiírásban megszabott feltételek szerint a támogatást berendezések korszerűsítésére, digitalizálásra, szállítóeszközök vásárlására, illetve energiamegtakarítással kapcsolatos beruházásokra lehet felhasználni.

A végső pályázati útmutató elérhető a minisztérium honlapján.
A pályázatokat október 7-étől lehet majd benyújtani.