Tue. May 28th, 2024

Kihirdette az államfő a munkaidő csökkentését lehetővé tevő törvényt

Kihirdette kedden Klaus Iohannis államfő a 2020/132-es sürgősségi kormányrendeletet jóváhagyó törvényt, amely az új koronavírus okozta járvány körülményei között nyújt támogatást a munkavállalóknak és munkaadóknak, valamint ösztönzi a foglalkoztatást.

A törvény lehetőséget teremt a munkáltató számára, hogy a szükségállapot vagy a veszélyhelyzet ideje alatt és az azt követő három hónapban – a szakszervezettel vagy a munkavállalóval történt egyeztetést követően – legtöbb 50 százalékkal csökkentse a munkaszerződésben rögzített munkaidőt, a fizetés arányos levonása mellett.

A munkaidő csökkentése legalább öt napra történik úgy, hogy a munkáltatónak az egész hónapra össze kell állítania a munkaprogramot. A rendelkezés érvényes a váltásban vagy nem egyenlő munkaidőben dolgozókra is. A döntést az alkalmazás előtt legalább öt nappal közölni kell az alkalmazottal.

A jogszabály szerint a ledolgozott munkáért járó béren kívül a munkavállaló a munkaidő-csökkentés ideje alatt pótlék formájában megkapja kieső jövedelmének 75 százalékát.

agerpres.ro