Wed. Jul 24th, 2024

Kiberbiztonsági szakemberek figyelmeztetnek: csalók próbálják meg feltörni az Instagram-fiókokat

Az Országos Kiberbiztonsági Igazgatóság (DNSC) figyelmezteti az Instagram-felhasználókat azokra az ismeretlen vagy rövid telefonszámról érkező üzenetekre, amelyekben ismeretlen személyek az Instagram-fiók bejelentkezését vagy jelszó visszaállítását kérik.

A hatóság képviselői szerint bár az üzenet hitelesnek tűnhet, valójában nem a közösségi média küldi azokat, ezt a csalók igyekeznek elhitetni a gyanútlan felhasználóval.

Rámutatnak: az Instagram nem használja ezt a módszert a jelszó visszaállítására és/vagy módosítására és soha nem küld erre vonatkozó szöveges üzeneteket, csupán hivatalos e-maileken keresztül kommunikál, vagy közvetlenül az alkalmazásból küld értesítést a felhasználóknak.

A hatóság a következőket tanácsolja a felhasználóknak: ne kattintsanak ismeretlen forrásokból származó linkekre; kapcsolják be a kéttényezős hitelesítést az Instagram beállításoknál; legyen okostelefonjukon egy, a biztonságot védő applikáció. Amenyiben csalás áldozatai lettek és nem tudnak belépni fiókjukba, minél előbb forduljanak az Instagram Súgóközpontjához a fiók visszaszerzése érdekében.

A DNSC továbbá rámutat, hogy a kibertámadások megelőzése érdekében érdemes tájékozódni a https://sigurantaonline.ro oldalon.