Sun. Jun 16th, 2024

Kiállítással, történelmi előadással és operettel rajtolt el a 20. Partiumi Magyar Napok

Augusztus 18-án, szerdán elstartolt az immár 20. évfordulóját ünneplő Partiumi Magyar Napok, melynek már a nyitónapja is rendkívül színes programsorral várta az érdeklődőket. Napközben kiállításra, történelmi előadásra és könyvbemutatóra várták a PMN-ezőket, este pedig egy fergetegesnek ígérkező operetten lehetett részt venni.

A szerdai rendezvények sorát Paulovics László szatmári születésű grafikus, festőművész kiállításának megnyitója indította 15 órától a Szatmár Megyei Múzeumban, majd az események helyszíne a Vécsey-házba költözött, ahol a Szent István Kör fennállásának 30. évfordulóját ünnepelték. „1991. augusztus 20-án tartották meg azt az első történelmi előadást, amellyel elkezdődött az ismeretterjesztő előadások sorozata, majd ezekből nőtt ki a Szent István Kör. Harminc év nem kis idő egy civil szervezet életében, a tagság kicserélődött, megváltoztak a körülmények, de bátran mondhatom, hogy a tevékenységeink iránt az igény és az érdeklődés nem változott: legyen a minőségi, helytörténeti témájú előadásoknak, a nemzeti történelmünkhöz kapcsolódó kérdésekről, évfordulókról szóló rendezvényeknek gazdája városunkban is. Ezt az igényt töltötte be és tölti be a mai napig is a Szent István Kör” – fejtette ki felvezetőjében Szőcs Péter, a kör elnöke, majd átadta a szót Németh Péter történésznek, aki Szatmár vármegye az Árpádok korában címmel tartott érdekfeszítő előadást. A történelemkedvelők találkozóját Stephan Ludwig Roth A nyelvharc Erdélyben című könyvének bemutatója zárta.

Ezzel szinte egyidőben a Yard teraszán egy családias hangulatú, vidám könyvbemutató zajlott, melynek keretében az irodalomkedvelők Gergely Edó kolozsvári írónővel és legújabb kötetével ismerkedhettek meg a Fülöp Andrea vezette beszélgetésnek köszönhetően. Azoknak sem volt azonban okuk panaszra, akik a papírra vetett szavak helyett inkább a filmes világban merültek volna el, ugyanis a Tűzoltótorony lábánál 21 órától a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem filmművészet, fotóművészet, média szakos végzős hallgatóinak vizsgafilmjeit vetítették, a Partiumi Filmélmények első nagyjátékfilmje pedig nem volt más, mint Nagy Viktor Oszkár vígjátéka, a Becsúszó szerelem.

A 20. Partiumi Magyar Napok hivatalos megnyitójára a Szatmár Megyei Múzeum előtti téren, a Tarr Beton színpadon került sor, mely előtt már jóval a 21 órai kezdés előtt gyülekezni kezdtek az operett műfajának szerelmesei. A közönséget és az előadás díszvendégeit a házigazdák nevében először Pataki Csaba, a megyei tanács elnöke köszöntötte. Beszédében a tanácselnök visszaidézte a kezdeti évek nehézségeit, hisz a rendezvény a maga nemében úttörőnek számított egész Erdélyben, nem állt előtte mások által már kitaposott út, viszont ennek ellenére is sikerült egy olyan ünnepet hagyománnyá formálni, mely révén minden évben egyre nagyobb sikerrel mutathatjuk be magyar értékeinket. A megyei tanács elnökétől Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere vette át a szót. „Ahogyan Csaba is mondta, húsz évvel ezelőtt azért hoztuk létre ezt a rendezvényt, hogy bemutassuk értékeinket, hagyományainkat, újra felelevenítsük nemzeti és helyi történelmünket, bemutassuk rég elfeledett mesterségeinket, gyermekjátékainkat, zenéinket, táncainkat, s nem utolsó sorban gasztronómiai értékeinket is. Nagyon örülök annak, hogy kitartottatok mellettünk ebben a 20 évben. Nem volt könnyű, hisz, ha visszatekintünk, mindez egy egészen kicsi rendezvényből nőtte ki magát egy nagy, közép-európai fesztivállá” – hangzott el a városvezető köszöntőjében, aki zárszóként jó szórakozást kívánt mindenkinek, aki a következő napokban belekóstol a PMN forgatagába.

A házigazdák beszédei után elkezdődött a nyitónap legjobban várt előadása, a Sissi, a magyarok királynéja. A Monarchia Operett nagysikerű produkciójának lebilincselő látványvilága és a művészek által színpadra vitt színes dalcsokor óriási sikert aratott Szatmárnémetiben is, nem csoda hát, hogy a közönség dörgő vastapssal jutalmazta a magyarországi társulatot.

A Partiumi Magyar Napok további részében is hasonlóan színes programkínálattal várnak mindenkit a szervezők, melyekről a partiuminapok.ro oldalon, illetve a rendezvény Facebook-oldalán lehet részletesebben tájékozódni.

Támogatók:
Szatmár Megyei Tanács, G.M. Zamfirescu Művelődési Központ, Interetnikus Kapcsolatok Osztálya, Communitas Alapítvány, Emberi Erőforrások Minisztériuma,  Agrárminisztérium, Nemzeti Együttműködési Alap, Nemzeti Kulturális Alap, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.