Thu. May 30th, 2024

Két hétre szóló előrejelzés: egy hűvös hét után felmelegedik az idő, de légköri instabilitásra számíthatunk

Hőingadozásokra és légköri instabilitásra számíthatunk a következő két héten – közölte hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A május 25-étől június 7-éig terjedő időszakra vonatkozó előrejelzés szerint a Bánságban és a Körösök vidékén ezen a héten hűvösebb lesz az évszakra jellemző sokévi átlagnál: 18-20 fok közötti maximumok és 7-8 fokos minimumok várhatók. A leghidegebb május 26-án, 29-én és 30-án lesz. Ezt követően fokozatosan felmelegedik az idő, június elsején még 20-21 fok körül alakul a nappali, 8 fok körül az éjszakai hőmérséklet, de június 7-ére már 26-28 fok is lehet nappal és 14-15 fok éjszaka. Légköri instabilitásra, viharokra az egész periódus alatt fel kell készülni.

Erdélyben szintén hűvös lesz ez a hét, 16-17 fokos maximális és 6 fok körüli minimális hőmérsékleti értékekkel. A második héten lassan emelkedik majd a hőmérő higanyszála, június 5-7-én már 25-26 fokos nappali és 12 fokos éjszakai hőmérsékleti értékek várhatók. A viharos időjárás, légköri instabilitás Erdélyt sem kerüli el a következő két hétben.

Hasonló időjárásra kell számítani Máramarosban is.

A hegyvidéken az első héten 7-8 fok lesz a nappali, 1-2 fog az éjszakai átlaghőmérséklet. Június elsejétől melegedik az idő, a jövő hét végén már nappal 16, éjszakánként 8 fok körül alakulnak az átlagértékek, de a viharos idő itt is valószínű mindkét hét folyamán.