Tue. Apr 23rd, 2024

Két halfeldolgozótól származó lazacfilét hívnak vissza a kereskedelemből

Listeria monocytogenes baktériummal fertőzött füstölt lazacfilét találtak az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) szakemberei két halfeldolgozó üzem termékei között, ezért leállították ennek termelését és 99,77 kilogramm füstölt lazacfilét megsemmisítettek – közölte az ANSVSA az AGERPRES hírügynökséggel szombaton.

A két gyártónál hétfőn, február 11-én kezdték el az ellenőrzést, és a fogyasztásra kész füstölt lazacfilében Listeria monocytogenes baktériumot fedeztek fel. 42.000 lejre bírságot rótt ki a hatóság.

A két halfeldolgozótól származó füstölt lazacfilé (románul file somon afumat) nevű termék kereskedelmi visszahívása folyamatban van. Eddig 96,77 kilogrammot vontak be a forgalomból és semmisítettek meg.

A Listeria monocytogenes baktérium a liszteriózis kórokozója. Egyes személyeknél a grippéhez hasonló tüneteket produkál (láz, izomfájdalom, hányinger, hányás, gyomorbántalmak). Általában a szervezet leküzdi a betegséget, de várandós nőknél és legyengült immunrendszerű személyeknél veszélyes lehet.

www.agerpres.ro