Tue. Jul 16th, 2024

Két év kihagyás után újraindul az Örökségünk őrei országos műemlékvédelmi verseny

Újult erővel, friss lendülettel és átértékelt szabályzattal indul az Örökségünk őrei műemlékvédelmi verseny. A járványhelyzet alatt a szervezők átértékelték és átgondolták a verseny célját, értékeit, főbb mozzanatait, így a szabályzatba belekerült néhány fontos módosítás a csapatok létszámát és az érintett korcsoportokat illetően, sőt a feladatok is változtak az eddigi évekhez képest. Október 21-ig várják a 9–12. osztályosok mellett, idén először az 5–8. osztályos csapatok jelentkezését is. A két korcsoportnak különböző feladatokat és értékelési rendszert dolgoztak ki a szervezők.

,,Amikor útnak indítottuk az Örökségünk őrei-t, az volt a célunk, hogy a diákok kilépjenek a hagyományos történelmi előadások vagy idegenvezetések keretei közül és önállóan fedezzék fel az épületek múltját, titkait, megismerjék és megszeressék azokat. Szerettünk volna olyan generációt nevelni, amely jó gazdája lesz majd mindannak, amit az elmúlt ezer évben teremtettünk itt, Erdélyben. A diákok évről évre meggyőznek arról, hogy ez sikerült, hiszen példás kreativitással és lelkesedéssel védik, népszerűsítik, kutatják épített örökségünket. A pedagógusok pedig, legnagyobb örömünkre, nemcsak hagyják őket szabadon alkotni, hanem segítenek nekik, hogy interaktívan, csapatot és közösséget építve, felfedezzék és bemutassák nekünk, mindannyiunknak épített örökségünket” – nyilatkozta Hegedüs Csilla államtitkár, a verseny ötletgazdája.

A Szórvány cselekvési terv részeként elindított, de ma már szerte Erdélyben működő mozgalom az utóbbi évek legsikeresebb, ifjúságnak szóló örökségvédelmi kezdeményezése. 13 megyében eddig több, mint 3600 diák vett részt a programban. A verseny alatt a diákok kiválasztanak egy-egy műemléket és fél éven keresztül az a feladatuk, hogy felfedezzék, másokkal is megismertessék azokat. A sztorit, a titkokat, a különlegességet keresik, és ezt bemutatják különböző kommunikációs eszközökkel.

A jelentkezési határidő október 21. A csapatok jelentkezését az info.oroksgunkorei@gmail.com e-mailcímre várják. További információkat a megadott e-mailcímen vagy az Örökségünk őrei Facebook oldalán találnak az érdeklődők.

A versenyfelhívás és a szabályzat ezen a linken elérhető.