Mon. Oct 2nd, 2023

Két energiatámogatási programot hagyott jóvá a kormány, összesen 82 millió euró értékben

Két támogatási program 2023 végéig történő meghosszabbítását hagyta jóvá csütörtökön a kormány az energia területén. A programok potenciális kedvezményezettjei energiafejlesztő vállalatok, valamint energetikai létesítményeket építő vagy korszerűsítő területi-közigazgatási egységek vagy Unión belüli fejlesztési társulások. A támogatási programok összértéke 82 millió euró – közölte csütörtökön Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

A programokat hazai és európai alapokból finanszírozzák.

Az első, 21 millió eurós program célja a megújuló energiaforrásokat hasznosító és az energiahatékonyságot szolgáló beruházások támogatása, a kevésbé kiaknázott források, például a biomassza, a biogáz, a geotermikus energiaforrások használatának ösztönzése érdekében.

A második, 61 millió euró összértékű támogatási program célja a nagy hatásfokú kapcsolt energiatermelésbe történő beruházások támogatása a tüzelőanyag-megtakarítás és ezáltal a fosszilis tüzelőanyagokból származó szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

A két támogatási program 82 millió eurót tesz ki, a lehetséges kedvezményezettek energiatermelő vállalkozások és olyan területi-közigazgatási egységek vagy EU-n belüli fejlesztési társulások, amelyek energiafejlesztő létesítményeket építenek vagy korszerűsítenek – magyarázta Cărbunaru.

A szóvivő azt is elmondta, ezeket az állami támogatási programokat először 2019 és 2021 között kezdték gyakorlatba ültetni Romániában, és eredményesnek bizonyultak.

A két állami támogatási program 2023. december 31-ig alkalmazandó. Az összegeket 85%-ban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, 15%-ban pedig az állami költségvetésből biztosítják.

Az intézkedés lehetővé teszi az eredeti támogatási programok alapján elkezdett projektek folytatását, amelyeket a 2017/215-ös és a 2017/216-os kormányhatározatban hagytak jóvá. Az akkori két kiírásra húsz pályázat érkezett, amelyek a kiértékelés különböző fázisaiban vannak, és közülük 3 projektre kötöttek eddig szerződést – tájékoztatott a kormány.