Mon. Jun 24th, 2024

Képzőművészeti Szimpózium Szilágysámsonban

2019. augusztus 2-án elkezdődött Szilágysámsonban a II. Képzőművészeti Szimpózium, melynek szervezői idén is a Szilágysámsoni Polgármesteri Hivatal és a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ. Sámsonban Bántó Zoltán polgármester javaslatára első ízben 2018-ban szerveztünk meg egy képzőművészeti alkotótábort, mellyel az volt a célunk, hogy Sámsonra fordítsuk a figyelmet, hisz a borászatáról is híres falu hagyományos épített környezete, régi házai, temploma és építészeti örökség-számba menő pincesora vizuális adottságai révén alkalmas arra, hogy képzőművészeti alkotásokat inspiráljon.

A 2018-ban sikerrel zárult képzőművészeti tábor mindenképp eredményesnek bizonyult, így Szabó Attila festő, muzeológus és Dabóczi Géza festő-grafikus meghívására idén 10 művész látogatott el községünkbe Erdélyből és Magyarországról, akik tizenkét napon át alkotnak Szilágysámsonban. A Vadász Agroturisztikai Panzió ad otthont ismét az alkotóknak. A művészek munkáiból a szeptember elején megrendezendő falunapokon nyílik majd kiállítás. Az elmúlt évhez hasonlóan a művekből nemcsak kiállítás készül, hanem a Polgármesteri Hivatal valamint a Szilágy Megyei Művelődési és Művészeti Központ saját gyűjteménye is bővül az adományozott munkákból.

A résztvevők, Váncza Edith, Fábián Emőke, Major Timea, László Dániel, Horváth Krisztián, Dabóczi Géza, Rózsa Róbert, Matei László, Benk András, Szabó Attila képzőművészek, akiknek munkáiból – a sztánai alkotótábor résztvevőivel együtt – Budapesten is nyílik kiállítás november hónap folyamán. Az idei alkotói szimpózium keretében főleg festészeti, de grafikai munkák is készülnek, olajfestmények, akrillok és pasztellrajzok.