Thu. Apr 18th, 2024

Képviselőház: a szülők betegszabadságra és táppénzre jogosultak 12 évesnél fiatalabb beteg gyermekük ápolására

A képviselőház kedden döntő házként egyhangúlag elfogadta azt a jogszabályjavaslatot, amely feljogosítja a szülőt, hogy táppénzzel járó betegszabadságot vegyen ki 12 évesnél kisebb beteg gyermeke ápolására. A jelenleg hatályos törvény csak a 7 évesnél kisebb gyermek ápolására biztosította ezt a jogot.

A tervezet a kormány 2005/158-as sürgősségi rendeletének 26. cikkét módosítja, és azt is előírja, hogy a fogyatékkal élő gyermekek esetén azok 18 éves koráig igényelhető fizetett szabadság ilyen esetekben.

Az eddig érvényben levő rendelkezések szerint csak akkor igényelhetett a szülő gyerekfelügyeleti betegszabadságot, ha gyereke nem múlt el 7 éves. Gyerekpszichológusok szakvéleménye szerint azonban csak 12 éves kor után lehet magukra hagyni a gyerekeket, hogy magukat ellássák. Ezáltal is indokolt volt a korosztály 7 évről 12 évre való növelése, mivel a 7 éves gyereknek még szüksége van felügyeletre, nem lehet egyedül otthon hagyni, hogy bevegye a gyógyszereit és kezelje magát.

A szülőknek 45 nap áll a rendelkezésünkre egy évben, amelyet gyerekfelügyeleti betegszabadságra használhatnak fel, kivéve azokat az eseteket, ha a gyereket fertőző betegséggel diagnosztizálják vagy műtéten esik át, amikor a betegszabadság időtartamát a kezelőorvos határozza meg. A gyerekfelügyeleti betegszabadság alatt a szülők a bruttó jövedelmük 85 százalékát kapják meg, amelyet teljes egészében az államkaszából fizetnek, tehát a munkáltatót nem terheli semmilyen költség, neki csupán az adminisztratív teendőkkel kell foglalkoznia.

Az RMDSZ az elmúlt időszakban számos olyan intézkedést kezdeményezett, amely a gyerekek és családok biztonságát helyezték előtérbe, felügyeletet, gondoskodási lehetőséget biztosítottak:

  • családi vészhelyzet miatt 10 nap/év szabadnapra jogosult a szülő, amit utólag pótolni kell
  • 5 nap gondozói szabadság igényelhető beteg hozzátartozó ápolására
  • egy év helyett két évig terjedő összeszokási szabadságra lett jogosult a gyereket örökbefogadó egyik szülő.

A törvénykezdeményezésről döntőházként szavazott a képviselőház, az államelnöki kihirdetést követően lép hatályba.