Wed. Jul 24th, 2024

Kelemen Hunor: nem lesznek olyan döntések, amelyek korlátozni fogják a földgáz és a villamos energia használatát

Nincs ok pánikra! Nem lesznek olyan döntések, szabályozások, amelyek korlátoznák a földgáznak, illetve a villamos energiának a használatát a háztartási fogyasztók, közintézmények, közüzemek számára. A legfelelősségteljesebben kell azt állítanunk, hogy ugyan a nehézségekhez mi hozzászoktunk, de biztos vagyok abban, hogy minden egyes személy, család ezt a telet is az állam segítségével viszonylag elfogadható, az adott körülményekhez, az adott kontextusban elfogadható árakkal tudja átvészelni” – hangsúlyozta Kelemen Hunor a 10 perc Bukarest e heti adásában.

A miniszterelnök-helyettes kifejtette, hogy a lakosság továbbra is részesül a villanyáramra és a földgázra a már bejelentett kompenzációban. „Lesz kiegészítés viszont, ami a közüzemi díjakat védené. A vízszolgáltatásra és a csatornadíjakra, a csatornahálózat működtetésére is fordítana költségvetési támogatást a kormány, hasonlóképpen a nagyvárosok közszállításában is szükség van kompenzációra, hogy a díja ne nőjön” – tette hozzá Kelemen Hunor.

Az RMDSZ javaslatára a fával vagy faalapú tüzelőanyaggal való fűtést is támogatásban részesíti a kormány. Kelemen Hunor szerint a következő tíz napban elkészül az a sürgősségi kormányrendelet, amely vagy árstopot vezet be, vagy kompenzációt nyújt a tűzifa árához mindazok számára, akik nyugtával igazolják a tűzifa vásárlását.

A koalícióban döntés született arról is, hogy az üzemanyagárakra vonatkozó kompenzációt október elsejétől meghosszabbítják. Az RMDSZ javaslata az volt, hogy hat hónapon át a motorinára és a benzinre is maradjon meg az árkompenzáció. A végleges döntés a jövő heti kormányülésen születik meg.

A kormányzati tájékoztatóban Kelemen Hunor arról is beszélt, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő részleges mozgósítást rendelt el szerda reggel. A miniszterelnök-helyettes szerint ez egyértelműen a háború elhúzódását vetíti előre. Az RMDSZ elnöke ezúttal is azt hangsúlyozta, hogy a békének nincs alternatívája, el kell ítélni minden agressziót, minden olyan cselekedetet, ami emberi életekbe, az emberi alkotások elpusztításába, az emberi közösségek elpusztításába torkollik. „Romániát közvetlenül nem fenyegeti veszély, viszont Közép- és Kelet-Európában, mindenhol az európai államokban az állampolgárok sajnos megfizetik ennek az esztelen és értelmetlen háborúnak az árát” – zárta gondolatát.