Thu. Feb 29th, 2024

Kelemen Hunor: elfogadhatatlan a költségvetés a jelenlegi formájában

Nem elfogadható a helyi önkormányzatoknál a források szétosztása a csütörtökön bemutatott költségvetés-tervezet szerint – nyilatkozta Kelemen Hunor a Mediafaxnak. Az RMDSZ elnöke a hírügynökségnek azt mondta, hogy a pénzügyminisztérium a büdzsé jelenlegi formájával jókora meglepetést okozott, a megyei tanácsok 17 és 70 millió lej közötti összegeket veszítenek a költségvetésükből.

Az RMDSZ elnöke azt is kijelentette, hogy módosító javaslatokat fognak benyújtani a költségvetés-tervezethez.

Kelemen elmondta, hogy hiába marad az önkormányzatoknál a jövedelemadóbó 100%-a, a kormánynak a jelenlegi költségvetéssel az a terve, hogy a gyermekvédelemmel kapcsolatos és fogyatékkal élő személyeket érintő kiadásait teljes egészében a helyi önkormányzatokra ruházza át. Eddig a helyi önkormányzatok ezeknek a költségeknek a 20-30-40%-át fedezték a saját költségvetésükből, a pénz további része a munkaügyi és szociális ügyekért felelős minisztériumtól érkezett.

“Csak ami a helyi önkormányzatokat érintő változásokat illeti, ez a költségvetés nem támogatható, nem maradhat így. A pénzek elosztása, a költsgvetés önkormányzatokat érintő víziója és filozófiája nem helyes és nem elfogadható. Ebben a pillanatban nagyon nehéz azt mondanom, hogy támogatni fogjuk a költségvetést, mert nem lehet több tíz, vagy akár százmilliós hiánnyal nekiindulni az évnek a megyei tanácsok szintjén” – mondta Kelemen.

(mediafax)