Mon. Apr 15th, 2024

Kelemen Hunor: A választások összevonása nem változtat semmin, ugyanúgy az erdélyi magyar érdek érvényesítése a tét

A koalíciós pártok vezetői szerdán este bejelentették: összevonják és június 9-én szervezik meg az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerint a magyaroknak győzniük kell az önkormányzatokban, és meg kell őrizniük európai képviseletüket.

„Nem félünk tőle, a munkát elvégeztük, sőt jól végeztük az elmúlt években, bátran állunk közösségünk elé. A választások összevonása nem változtat a téten: nekünk az erdélyi magyarok érdekét kell érvényesíteni 2024-ben is” – fogalmaz üzenetében az RMDSZ elnöke.
„A magyaroknak győzniük kell az önkormányzatokban, és meg kell őriznünk európai képviseletünket. Csak így tudjuk megvédeni közösségünket a román szélsőségesektől: ha mi irányítjuk a ma­gyarlakta településeket, erős képviseletünk van Bukarestben és Brüsszelben” – írja a szövetségi elnök.

Kelemen Hunor szerint hata­lomtechnikai játszmákról túl sokat beszéltek már az elmúlt időszakban, „akikre viszont egyáltalán nem jutott idő, az az állampolgárok”. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor kiemelte, ennek az évnek települések további fejlesztéséről és az Európai Unió jövőjéről kell szólnia, nem a politikai játszmákról. „A nagy zajban azt gondolom, szükség van a józan és hiteles hangokra, és ezek vagyunk, leszünk mi” – zárta üzenetét.

Seres Dénes parlamenti képviselő a választás kapcsán elmondta: mind­annyiunknak el kell menni szavazni, nagy kell legyen a részvétel, hiszen ez volt az egyik érv az összevonásra. ,,Úgy gondolom, hogy az RMDSZ az elmúlt közel négy év alatt szépen teljesített, építkezett, és az önkormányzati vezetőink jól végezték a munkájukat, amit folytatni kell. Ezért ott kell lennünk az európai unió parlamentjében, és nyilvánvaló, hogy ott kell legyünk mindenhol, ahol rólunk döntenek: községekben, városokban, megyékben, és majd ősszel országos szinten is” – nyilatkozta a képviselő.