Fri. May 31st, 2024

Kelemen Hunor: A mi szempontunkból a legjobb forma a PNL – USR-PLUS – RMDSZ koalíció

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke úgy nyilatkozott az államfővel folytatott hétfői megbeszélést követően, hogy egy PNL – USR-PLUS – RMDSZ kormány- és parlamenti koalíciót tart a legjobb megoldásnak.

,,A december 6-i választások hivatalos eredményei alapján több formája is lehet egy stabil kormány kialakításának. A mi szempontunkból a legjobb és talán egyetlen számításba vehető forma a PNL – USR-PLUS – RMDSZ kormány- és parlamenti koalíció” – mondta Kelemen, hozzátéve: ,,a magyartól eltérő nemzeti kisebbségek parlamenti csoportjának támogatásával szilárd többségünk lenne, amellyel négy éven át lehetne kormányozni.”

Kelemen azt tartja a legfontosabbnak jelenleg, hogy mielőbb készüljön el a költségvetés tervezete, kapjanak védelmet a munkahelyek, növekedjenek a nagyberuházások, nőjön a nemzetgazdaság, hangsúlyos szerepet kapjon az infrastruktúra, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az egészségügy és az oktatás. Az RMDSZ elnöke elmondta, hogy a PNL, az USR és a PLUS képviselőivel már elkezdtek felvázolni egy kormányprogramot, és ezen a téren jól haladtak a tárgyalások, politikai vonalon azonban vasárnap elakadtak az egyezkedések.

,,Az első és legfontosabb dolognak a partnerek közti bizalmat érzem, ebből meg az következik, hogy kombinálnunk kell a politikai érveket a parlamenti számtannal. Ha csak a parlamenti számtanra figyelünk, akkor feszültséget és konfliktust viszünk a koalícióba. Meg kell találnunk a politikai érveket, valamint a megértést, kompromisszumkészséget, rugalmasságot minden résztvevő részéről” – vélekedett Kelemen Hunor.

A kormányfő személyéről a szövetségi elnök úgy vélekedett, hogy azt a koalíció legtöbb mandátumot szerzett pártjának kell kijelölnie. Ha nem sikerül megállapodásra jutni a kormányfőjelölt személyét illetően, az RMDSZ-nek is van ,,két-három” javaslata, de egyelőre nem nevesítik őket – tette hozzá.

Azt is elmondta, egyelőre azért nem említi az RMDSZ lehetséges miniszterelnök-jelöltjeinek nevét, mert nem szeretné azt a benyomást kelteni, hogy versengés zajlik a PNL, az USR-PLUS és az RMDSZ között.

Kifejtette, a három politikai alakulat között megállapodás kell hogy szülessen mind a miniszterelnök, mind a képviselőházi, illetve a szenátusi elnök személyét illetően, a lényeg a parlamenti jelenléttel arányos képviselet a kormányban. A legfontosabb jelenleg azonban az, hogy kormányzásra alkalmas programot tudjanak a lakosság előtt felmutatni – vélekedett az RMDSZ elnöke.

A jelenlegi körülmények között nem tartja életképes megoldásnak egy nemzeti egységkormány megalakítását Kelemen Hunor.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke úgy nyilatkozott az államfővel folytatott hétfői megbeszélést követően, hogy a megbeszélésen nem esett szó egy nemzeti egységkormány megalakításáról, és az RMDSZ jelenleg nem is tartja megfelelő megoldásnak azt.

agerpres.ro