Thu. May 30th, 2024

Kelemen Hunor: A kormánynak határozottabb gazdasági intézkedéseket kell hoznia

Az RMDSZ törvényhozói valószínűleg meg fogják szavazni a szükségállapot harmincnapos meghosszabbításáról szóló elnöki rendeletet – nyilatkozta kedden Kelemen Hunor, hozzátéve, ebben az időszakban a kormánynak főleg a gazdasággal kell foglalkoznia, határozottabb intézkedéseket kell hoznia a munkahelyek védelme érdekében.

Az RMDSZ elnöke az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, várható volt a szükségállapot meghosszabbítása, minden adat erre utalt, és még nehezebb időszak előtt állunk. ,,Még nem haladtuk meg a járvány csúcspontját Romániában. (…) Én azt fogom javasolni az RMDSZ parlamenti frakcióinak, hogy szavazzuk meg az elnöki rendeletet, és nincs kétségem afelől, hogy ez így fog történni” – nyomatékosította.

Kelemen ugyanakkor leszögezte, a szükségállapot ideje alatt a kormánynak határozottabb, bátrabb intézkedéseket kell hoznia a román gazdaság, a munkahelyek védelme érdekében. ,,Amit eddig láttunk, nélkülözte a bátorságot is, és a fantáziát is, arról pedig, amit eddig elfogadtak, nem tudni, miként alkalmazzák, miként fog működni. A kényszerszabadságra küldött személyeknek járó juttatáson kívül minden lóg a levegőben” – véli.

A szövetségi elnök hangsúlyozta, míg más országok konkrét intézkedéseket hoztak a gazdaság támogatása és a munkahelyek védelme érdekében, ,,mi a deficitről beszélünk és még keressük a finanszírozókat”. Amennyiben az elnöki rendelet nem egészíthető ki további előírásokkal, a kormánynak haladéktalanul újabb intézkedéseket kell bevezetnie és a válságkezelés mellett szinte kizárólag a gazdasággal kellene foglalkoznia – szögezte le Kelemen Hunor.

agerpres.ro