Tue. Jun 18th, 2024

Kelemen Hunor: 1 millió lejt különítettünk el a magyar közoktatás intézményesülésének kiteljesedésére

  • Egy millió lejjel támogatja a román állam az éves költségvetéséből az anyanyelven zajló oktatás szakmai hátterét biztosító, intézményes formát öltő kisebbségi részlegek, irodák létrehozását és működését.
  • Az RMDSZ munkájának eredményeként 500 ezer lejt fordít a 2019-es állami költségvetésből a kormány a Neveléstudományi Intézet kisebbségi irodájának csíkszeredai létrehozására, valamint működésére.
  • Szintén 500 ezer lej értékben támogatja az állam a Kolozsváron létrehozandó, kisebbségi oktatás fejlesztését szolgáló Országos Értékelési és Vizsgáztatási Központ létrehozását. Ez a két intézmény kisebbségekkel foglalkozó részlegeinek a létrehozása rendkívül fontos az anyanyelven zajló oktatás fejlesztése szempontjából, hiszen nemcsak intézményes hátteret biztosít az anyanyelven zajló közoktatás számára, hanem szakmai hátteret is.

50,5 millió lejt korszerű könyvtárak, tanintézmények és közösségi létesítmények finanszírozására

  • Szatmár Megye Tanácsa 12 millió lejt fordíthat idén arra, hogy új ingatlanba költöztesse a megyei könyvtárat.
  • Bihar megyében az RMDSZ által kezdeményezett és elindított kisvárosokban tanuszodákat létesítő program támogatására idén közel 36 millió lejt különített el a Szövetség az állami költségvetésből.
  • Sepsiszentgyörgy önkormányzatának további 1 millió lejjel egészítik ki költségvetését a multifunkcionális sportkomplexum megépítésére. Ez azt jelenti, hogy idén az RMDSZ közbenjárására 2,5 millió lejt fordíthatnak erre a beruházásra.

RMDSZ