Tue. Mar 5th, 2024

Kedvezően véleményezte a képviselőház munkaügyi bizottsága a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezetet

Kedvezően véleményezte kedden a képviselőház munkaügyi bizottsága a különnyugdíjak eltörléséről szóló tervezetet. Az intézkedés alól kivételt képeznek a katonáknak és a belügyi struktúrák volt alkalmazottjainak folyósított speciális nyugdíjak.

A tervezet mindössze egy ellenszavazatot kapott, három bizottsági tag tartózkodott a voksoláskor.

Az indítvány értelmében eltörölnék a képviselők és szenátorok, a bírák és ügyészek, a bíróságok és ügyészségek kiegészítő szakszemélyzete, a különleges státusú köztisztviselők, a diplomáciai testületek tagjai, az alkotmánybíróság tagjai, valamint a polgári légi közlekedési személyzet különnyugdíját.

Az intézkedés alól kivételt képeznének a védelmi minisztérium, a belügyi tárca és a titkosszolgálatok alkalmazottai, valamint a börtönökben szolgálatot teljesítő rendőrök.

Az Adrian Dohotaru független képviselő által benyújtott módosító javaslat értelmében eltörölnék a polgármestereknek, alpolgármestereknek, a megyei tanácselnököknek és a megyei tanácsok alelnökeinek folyósított pluszjárandóságot is.

A bizottság elnöke, a szociáldemokrata párti Adrian Solomon javaslatára elfogadott a testület egy olyan indítványt is, amely szerint megszüntetnék a sportolók és művészek életjáradékát, illetve a bizonyos szakmai egyesületekhez tartozó újságírók pluszjárandóságát. A PSD-s törvényhozó azonban bejelentette, hogy utóbbi javaslatot a plénumban nem fogja megszavazni, csak azért indítványozta, hogy “tartson tükröt” a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elé. “Én csak meg akartam mutatni a színtiszta valóságot. Nem csak egyesek különlegesek ebben az országban. (…) A felsoroltak valamennyien azért részesültek pluszjárandóságban, mert egy adott időszakban a kommunista vagy az átmeneti kapitalista hatalom olyan fizetést adott nekik, amilyent, szerzői jogdíjakból, minimálbéren éltek (…) És miután igazság szolgáltatott nekik, önök azzal állnak elő, hogy meg kell szüntetni ezeket a járandóságokat. Szüntessünk meg mindent! Mert nincsenek különleges emberek. Önök mondták ezt: a PNL és az USR” – fogalmazott.

A liberális Dan Vîlceanu erre reagálva rámutatott, senki nem vonta kétségbe, hogy a művészek vagy sportolók jogosan részesülnek az életjáradékból. “Mi a különyugdíjakról beszéltünk, az életjáradék pedig nem különnyugdíj. Ezért kérem, vállalja fel a saját módosító javaslatát, ne mondja azt, hogy mi szavaztuk meg” – tette hozzá.

Az USR-s Cristian Seidler szintén azt nyomatékosította, hogy a törvénytervezet eredeti formájában kizárólag a nyugdíjakra vonatkozott, nem a Solomon által felsorolt járandóságokra.

“Ön csak azért vonta be ezeket a kategóriákat, hogy megleckéztessen minket. (…) Ön javasolt valamit, mi ellene szavaztunk, most pedig megpróbálja ránk kenni ezt a szélhámosságot. (…) Ez csak egy csel, amellyel egy kalapba tesznek jó és rossz dolgokat, hogy majd ha ellene szavazzunk, mondhassák azt, hogy elutasítjuk a jó dolgokat” – tette hozzá.

agerpes.ro