Sun. Dec 10th, 2023

Karácsonyra hangolódva

,,…A gyerekek idén is belekóstolhattak a karácsonyi készülődés gyakorlati részébe, megtapasztalva régi karácsonyok családias hangulatát, a kézzel készített díszek és sütemények gyönyörűségét, az ízléses terem- vagy fenyődíszítés lehetőségeit, a szerényebb ajándékozás örömét, s nem utolsó sorban a közös munka, a közös éneklés feledhetetlen pillanatait.

Lázas készülődés előzte meg a tevékenységet, hiszen a szülők azon fáradoztak, hogy legyen mézeskalács mit feldíszíteni, s ajándék gyermekeiknek az „angyalkától”, a tanítók, hogy készüljenek el a karácsonyfadísz összerakásra váró darabjai, a gyerekek pedig, hogy szépen csengjen a közös ének a karácsonyfa körül, ha eljön a várva várt nap.

Ünnepváró tevékenységünk Béczi Csilla vallástanár, iskolánk aligazgatója köszöntő beszédével vette kezdetét. Elcsendesült a gyerekzsivaj, és a száznál is több kisiskolás figyelme az esemény mozzanataira összpontosult. Dobai Edit felkészítésének és irányításának köszönhetően a másodikosok furulyajátékát csodálhattuk meg, majd az előkészítő és az első osztály is velük énekelt, egyre jobban ráhangolva hálás közönségét a téli ünnepek örömeire.

Ilyen „bemelegítés” után, gyerek, szülő egyaránt lelkesen készítette a tervezett fenyődíszt, majd még nagyobb odaadással díszített egy-egy tálcányi mézeskalácsot. Volt ám mit megörökíteni, mikor mindenki végzett a munkával! S következett az est fénypontja: a zsúfolásig tele teremben felcsendült a Csendes éj, s a lelkek az ének hullámain egyszerre sugalltak csendességet – a karácsonyi csendet, és erőt -, egy magyar közösség erejét. S ekkor újra a gyerekzsivaj uralta a helyiséget: végre megkaphatták a gyerekek a várva várt ajándékot, és hálás pillantásaiknál csak örömük volt őszintébb.

A tevékenység sikeressége a résztvevő szülők, gyerekek együttes munkáját dicséri, a sok fenyődísz és mézeskalács pedig a munkánk eredményességét igazolja. A foglalkozás szervezése, kivitelezése Béczi Csilla, Tyukodi Jolán, Fazakas Csilla és Csepei Ibolya iskolapedagógusok csapatmunkájának köszönhető. Az esemény színvonalát emelte Sólyom Andrea és Nagy Beáta tanítónők irányításával megrendezett karácsonyi vásár, amely amellett, hogy saját maguk, ügyes diákjaik és ezek szüleinek munkáját dícséri, a tervezett Erdei iskola megszervezésére szolgál, amelyben iskolánk úttőrőnek számít a megyében….”

Az iskolai tevékenységről az e heti Szilágyságban olvashatnak.