Fri. May 31st, 2024

Kampányzáró Zilahon – Koszorúzással emlékeztek meg Wesselényi Miklósról

Közel 80 zilahi és Szilágy megyei magyar lakos gyűlt össze péntek délután, a kampány utolsó napján Zilah főterén, a Wesselényi Miklós szobra előtt. A lelkes csapat a képviselő- és szenátorjelöltekkel a szigorú óvintézkedéseket betartva, kétfős csapatokba rendeződve indult el, hogy megkérje, felszólítsa a zilahi magyarokat, menjenek el december 6-án választani, és szavazatukkal támogassák a magyar összefogást, mert a vasárnapi eredményektől függ nemzetünk jövője.

Két nap múlva Miklós napja, ezért az RMDSZ megyei és zilahi szervezete indulás előtt megkoszorúzta az RMDSZ közbenjárására felújított talapzatú Wesselényi-szobrot, Zilah szimbólumát.

Seres Dénes parlamenti képviselő és képviselőjelölt elmondta, a jelenkori történelmünk érdekes eseménye, amire magyarokként büszkék lehetünk, hogy most 2020-ban a világjárvány idején, bár óriási bizonytalanság vesz körül bennünket, sikerült újra felújítani a Wesselényi-szobor talapzatát. Hosszú és nehéz út vezetett el idáig, mert míg 1989 decemberében a szobrot lefestették sárga festékkel, már 2002-ben, amikor az alkotás 100 éves évfordulóját ünnepeltük, sikerült kiharcolnunk, hogy részben felújítsák a talapzatot. „A Szilágy megyei és a zilahi magyar közösség van mivel büszkélkedhessen, itt van nekünk nagy örökségünk, Fadrusz János alkotása, a Wesselényi Miklós szobor. A mai nap megkoszorúztuk, mert vasárnap, mivel egybeesik a választás napja Wesselényi neve napjával, nem lehet ezt megtenni. Legelőször nyilvánosan ezelőtt 24 éve, híres elődünk neve napján helyezte el a megemlékezés koszorúját a zilahi magyarság a szobornál, azóta minden nemzeti ünnepünk alkalmából megadjuk a tiszteletet az „árvízi hajósnak”, Wesselényi Miklósnak, és vele együtt valljuk: „Nunquam retro” – „Nem hátrálunk meg!” – nyilatkozta a képviselő.

Kulcsár Mária