Sat. Jun 10th, 2023

K. Iohannis: Újabb korlátozó intézkedések következnek, ami eddig javaslat volt, kötelezővé válik

A koronavírus-járvány fékezését célzó újabb korlátozó intézkedéseket jelentett be kedden Klaus Iohannis államfő, hangsúlyozva, hogy ami eddig ajánlott volt, ezután kötelezővé válik.

,,Megállapodtunk abban, hogy további intézkedésekre van szükség a fertőzés terjedésének fékezése, lassítása érdekében. Így új korlátozások kerülnek bevezetésre abban az értelemben, hogy az, ami eddig javaslat volt, most kötelezővé válik” – mondta az államfő a Ludovic Orban miniszterelnökkel, Marcel Vela belügyminiszterrel, Nicolae Ciucă védelmi miniszterrel és Victor Costache egészségügyi miniszterrel folytatott egyeztetést követően.

Iohannis közölte: az embereknek továbbra is lehetőségük lesz elmenni a munkahelyükre és bevásárolni a legszükségesebbeket.

A hatósági vagy otthoni karanténban lévő személyek számára elektronikus felügyeleti rendszert készítenek elő, hogy a korlátozó intézkedéseket mindenki maradéktalanul betartsa.

Arról is döntöttek, hogy a hadsereg személyzete fogja segíteni a rendfenntartó erők, vagyis a rendőrség és a csendőrség munkáját.

Az elnök emlékeztetett, hogy a 65 év fölötti nemzedék a legveszélyeztetettebb, ezért számukra külön korlátozásokat vezetnek be. ,,Saját érdekükben gyakorlatilag állandóan otthon kell tartózkodniuk” – mondta Iohannis.

Az új rendelkezések ismét katonai rendelet formájában fognak megjelenni a nap végén, és szerdától lesznek érvényesek.

agerpres.ro