Mon. Oct 2nd, 2023

Július 1-jétől lesz letölthető Romániában az uniós digitális COVID-igazolvány

Az uniós digitális COVID-igazolványt július 1-jétől lehet majd letölteni Romániában a certificat-covid.gov.ro internetes oldalról – nyilatkozta hétfőn az AGERPRES hírügynökségnek Andrei Baciu.

Az egészségügyi minisztériumi államtitkár rámutatott, a certificat-covid.gov.ro oldalon létre kell hozni egy fiókot, majd a megadott e-mail címre érkező linkre kattintva tölthető le a COVID-igazolvány. Azok, akiknek nincs internet-hozzáférésük, családorvosuk vagy a megyei közegészségügyi igazgatóság segítségével juthatnak hozzá a dokumentumhoz.

A szakember hozzátette, létre fognak hozni egy hívóközpontot, amelyen jelezni lehet majd az esetleges problémákat, kivételeket, sajátos helyzeteket. Ugyanakkor július 1-jétől lesz egy hathetes átmeneti időszak, amely alatt mind a “klasszikus” oltási igazolvány, mind a digitális igazolvány használható lesz.

Baciu nyomatékosította, az uniós digitális COVID-igazolvány bevezetésével a cél az országok közötti mozgás megkönnyítése, a határátlépés egyszerűsítése. Az igazolvány – amely bizonyítékul szolgál arra, hogy tulajdonosa megkapta a koronavírus elleni oltást, vagy átesett a betegségen az elmúlt 180 napban, vagy tesztet végeztetett, amelynek negatív lett az eredménye – tartalmazni fog egy, a hitelességét szavatoló QR-kódot, így a határnál csak ezt kell beolvasni, nem lesz szükség további ellenőrzésekre a dokumentumok hitelességét illetően.