Mon. May 23rd, 2022

Zilah Polgármesteri Hivatalának honlapján megjelent a jövő évi helyi adókról és illetékekről szóló határozattervezet. Megtalálható a honlapon a „transparenţă decizională” rész alatt. November 13-ig várják a lakosság észrevételeit a hivatal e-mail címén, vagy személyesen közönségszolgálati irodán.

A tervezet szerint az adók mértéke nem változik, továbbra is az idei szinten marad. Azaz a lakóingatlanok értékének 0,1 százaléka az adó. Nem lakás céljából használt épület értékének 0,3 százaléka az adó magánszemélyek esetében. Azonban mégis többet kell fizetnünk, mert a törvény értelmében ezt az összeget a 4,6 százalékos inflációval kiigazítják.

A belterületen lévő beépített telkek esetében a 4,6 százalékos inflációs kiigazítást nem az adó eddigi értékéhez viszonyítják, hanem az ingatlan értékét indexálják, ebből számítják ki az adó értékét. Az elhanyagolt, nem karbantartott épületek vagy telkek esetében az adó értékét 300 százalékos büntetőadóval növelik. Marad az idén is alkalmazott kedvezmény, miszerint aki március 31-ig kifizeti évi teljes adóját, 10 százalékos kedvezményben részesül.

(J.L.)