Tue. Jul 16th, 2024

Jóváhagyta a kormány az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló törvénytervezetet

Pénteki ülésén a kormány jóváhagyta az európai minimálbér romániai bevezetéséről szóló törvénytervezetet – számolt be a munkaügyi minisztérium.

A közlemény szerint a jogszabályjavaslat a megfelelő európai uniós minimálbérekről szóló 2022/2041-es irányelvet ülteti át a román jogrendbe, és a parlament sürgősségi eljárással fogja megvitatni.

A munkaügyi minisztérium emlékeztetett arra, hogy az európai minimálbér romániai bevezetését az országos helyreállítási terv is előírja. Ennek megfelelően a bruttó országos minimálbért a szociális partnerekkel konzultálva, egy képleten alapuló objektív eljárással állapítja meg a kormány.

Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter szerint a törvény hatálybalépése után az országos bruttó minimálbért évente aktualizálják a vásárlóerő, az általános bérszint és béreloszlás, a bérnövekedés mértéke és a munkatermelékenység függvényében. ‘Összegét úgy kell alakítani, hogy ne legyen kisebb a bruttó országos átlagbér 50 százalékánál’ – idézte a közlemény a tárcavezetőt.

A törvénytervezet szerint a megfelelő európai uniós minimálbérekről szóló irányelvet a munkavállalók összes kategóriájára kiterjesztik a munkaviszonyuk jellegétől függetlenül. Előírja azt is, hogy a kormánynak el kell fogadnia egy cselekvési tervet a munkavállalóknak a kollektív bértárgyalásokhoz és a kollektív munkaszerződések szerinti védelemhez való hozzáférésének növeléséről.