Mon. Feb 26th, 2024

Jótékonysági est Sarmaságon

,,…Ha magunk mögé tekintünk, azt láthatjuk, hogy az elmúlt évtized nem bizonyít mást, mint azt, hogy községünkben hála Istennek, szép számban élnek olyan cégvezetők, vállalkozók és magánemberek, akik közösségük életének alakulásáért, kultúrájuk, hagyományaik, szokásaik meg­őr­zéséért felelősséget éreznek. Ezért fogadják el évről évre a Pro Sarmaság Kulturális Egyesület meghívását a Jótékonysági Estre, hogy adományaikkal kulturális mű­sorokat, néptánccsoportjaink népviseletének felújítását, táncoktatását támogassák, valamint község egyetlen közéleti, közművelődési havilapjának, a Sarmasági Hírmondó fennmaradását biztosítsák. Így november utolsó péntekjén, azaz 29-én a Pro Sarmaság Kulturális Egyesület ismét megszervezte a Jótékonysági estet.

Eleget téve szokásainknak, az est első felében kulturális műsorral szolgáltunk meghívottjainknak, melynek keretében zongorajátékok, népmesék és népdalok voltak hallhatók, néptáncokat adtak elő az Illegető néptánccsoport, valamint a Szó mi Szó zenekar irodalmi esttel jelentkezett, megzenésített versekkel és könnyűzenei összeállítással kedveskedtek a jelenlévőknek.

Az estet tehát Csiszár Márk V. és Lucza Tamás VII. osztályos diákok zongorajátéka kezdte meg. Ezt követően az idei Kriza János mesemondó és balladaéneklő verseny országos szakaszán két résztvevő diákunk adták elő nyertes produkciójukat, a IV. osztályos Kocsis-Feri Benjámint és a VI. osztályos Tóth Mátét hallgathattuk meg.

A mesemondókat felváltották a csengő hangú leánykák, akik szilágysági népdalokat adtak elő, Bai Ágota V., Csóka Laura VI. és Keresztes Nóra Andrea VI. osztályos tanulók kápráztattak el tudásukkal. Laura Aranypáva díjas énekes, az Őszirózsa Népdalvetélkedő országos II. díjazottja és a Citerazenekar különdíjasa, Nóra pedig az Őszirózsa Népdalvetélkedő országos szakasz dicséretében részesült. Ha már népdal, akkor a néptánc sem hiányozhatott műsor összeállításunkból, a Sarmasági Illegetők Néptánccsoport kis és nagycsoportja tövisháti és boncidai táncokat mutattak be, Szerefi Ilona előadásában pedig kalotaszegi dalokat hallhattunk.

A nemrég alakult Szó mi Szó zenekar célja a magyar irodalom lírai alkotásaiból válogatott versek megzenésítése. Olyan költők verseit zenésítik meg, akik alkotásaikkal a mai ember lelkében felébresztik a jóság, emberség, a mindennapi apró csodák, szépségek iránti fogékonyságot. A zenekar hamarosan befejezi a stúdiómunkákat és lemezzel jelentkezik majd a közönség előtt, ezeknek a munkálatoknak a költségeit a Communitas Alapítvány fedezte.

Az esti lírai csokorban a következő megzenésített versek szerepeltek: T. Szabó Anna: Eget, földet, Juhász Gyula: Éjszaka, Kányádi Sándor: Öreg kút az utca szádán, Cigány György: Strófák. A színvonalas előadást a zenekar tagjai biztosították: Szerefi Ilona-ének, Szukits Éva-brácsa, Veres Lóránd-nagybőgő, Major Arnold-hegedű, Bai Attila-zongora, majd a későbbiekben a zenekarhoz csatlakozott Boros Roland és Boros Richárd. Az est további felében a zenekar örökzöld slágereket adott elő, amellyel lezárult az est kulturális része. Ezt követően a jó hangulatot és a talpalávalót a Zilahi Royal zenekar biztosította….”

A jótékonysági estről az e heti Szilágyságban olvashatnak.