Tue. May 28th, 2024

Javaslatok a korlátozások lazítására: Az irodában dolgozóknak kötelező módon védőmaszkot kell viselniük

A zárt terekben (irodákban) dolgozóknak kötelező módon a szájat és az orrot eltakaró, egészségügyi vagy más típusú maszkot kell viselniük – többek között ez is szerepel a szükségállapot megszűntétől érvényes lazító intézkedéseket tartalmazó tervezetben, amelyet szombaton tettek közzé az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) honlapján.

E szerint amennyiben a munkavállalónak légúti fertőzésre utaló tünetei vannak (köhögés, tüsszentés, orrfolyás, láz), vagy kapcsolatba került igazoltan koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús személlyel, otthoni elkülönítésbe kell vonulnia.

A munkáltatóknak több időpontot kell megszabniuk a munkaidő elkezdésére és befejezésére, hogy kerüljék a torlódást érkezéskor és távozáskor, illetve hogy korlátozzák az egy időben bent tartózkodó alkalmazottak számát.

A munkahelyre való érkezéskor lázat mérnek, és azokat, akiknek a testhőmérséklete meghaladja a 37 Celsius-fokot, hazaküldik, azzal a javaslattal, hogy vegyék fel a kapcsolatot háziorvosukkal.

Az irodában egymásnak háttal ülők esetében biztosítani kell a másfél méteres távolságot, az egymással szemben elhelyezett íróasztalok közé pedig paravánt kell elhelyezni, amelyet naponta fertőtleníteni kell.

A munkáltatónak biztosítania kell a munkafelületek fertőtlenítését a munkanap elején, majd négyóránként. Az ebédszünetben is be kell tartani a kétméteres fizikai távolságot – áll még a tervezetben.