Thu. Jun 20th, 2024

Január elejétől már törleszteni lehet a helyi adókat

Hétfőtől, január 4-től a helyi önkormányzat adóosztályán már ki lehet fizetni a bírságokat, a személyazonosító okmányok kibocsátásának vagy cseréjének díját – tudtuk meg Fazakas Miklós alpolgármestertől, aki hozzátette, január 11-től az ingatlanadót, területadót, gépjárműadót, reklámadót stb. is lehet fizetni.

Bár a helyi tanács nem növelte az illetékeket, az adótörvénykönyv arra kötelezi a helyhatóságokat, hogy az elmúlt pénzügyi év inflációjával arányosan 3,8%-al indexálja a járulékokat.

Az alpolgármester ismertette, az adók március 31-ig történő törlesztése esetén a jogi személyeknek 5%-os kedvezményt, a fizikai személyeknek 10 százalékos árengedményt biztosítanak. A kedvezményben azok az adófizetők részesülnek, akik az adófizetés napján nem szerepelnek semmiféle hátralékkal a helyi költségvetés felé.

Az adófizetők érdekében 2021-ben is lesz lehetőség on-line befizetésre, illetve a pénzügyi helyzet konzultálására, amely az Országos Elektronikus Fizetési Rendszer (www.ghiseul.ro) oldalán érhető el.

K.M.