Tue. Mar 5th, 2024

Névnapok: Edvárd, Simon

 

Születések

1855 – King C. Gillette amerikai üzletember, a cserélhető borotvapenge feltalálója († 1932)

,,Emerson azt mondta, hogy ha egy jobb egérfogót csinálsz, az emberek ösvényt taposnak a kunyhódhoz. Ez azonban ma már nem igaz. Senki sem fog hozzád ösvényt taposni. Be kell csomagolnod, és reklámoznod kell azt az egérfogót. Akkor jönni fognak.”

1921 – Friedrich Dürrenmatt svájci író († 1990). Legismertebb művei: Meg vagyon írva drama, Az öreg hölgy látogatása drama, A fizikusok drama, A bukás

,,Tanuld meg legyőzni a félelmet. Napjainkban ez az egyetlen művészet, amelyhez értenünk kell. Félelem nélkül szemlélni a dolgokat, félelem nélkül a helyes utat választani.”

1932 – Umberto Eco olasz író irodalomtörténész, esztéta († 2016). Az igazi világhírt irodalmi munkássága, közelebbről A rózsa neve c. regényével nyerte el. Az Iron Maiden nevű brit heavy metal együttes is írt egy 11 perces eposzt e mű alapján, címe Sign of the Cross, és az X-Factor (illetve a Rock in Rio) albumon található. A filmipar is felfigyelt rá, és megbízták a francia Jean-Jacques Annaud-t, hogy Sean Conneryvel és Christian Slaterrel a főszerepben filmre vigye a történetet. A film elkészítésében a legnagyobb francia középkortörténészek egyike, Jacques Le Goff is közreműködött. „Meg akartam ölni egy szerzetest.” – nyilatkozta szerényen Eco, amikor motivációiról kérdezték.

,,Aki szeret, az nem vár a saját odaadásáért ellenszolgáltatást.”

1944 – Schütz Ila Jászai Mari-díjas magyar színésznő († 2002). Híres szerepei: Doris – Bernard Slade: Jövőre, veled, ugyanitt, Molnár Dezsőné Ilonka – A 78-as körzet, Bolti eladó – Vidám elefántkór, Erzsike, titkárnő – Megtörtént bűnügyek, Terka néni – Valami Amerika

,,Szerencsétlen az a színész, aki túl sokat, vagy túl keveset van színpadon.”

1946 – Diane Keaton Oscar-díjas amerikai színésznő. A nagy áttörést A Keresztapa első része jelentette számára, 1972-ben.

,,A félelem megnyomorítja a lelket, tehát le kell küzdeni.”

1969 – Marilyn Manson amerikai énekes, zenész, producer

,,A zsarnokság társadalmában élünk, ahol az emberek sokkal kényelmesebben érzik magukat áldozatként, ahelyett, hogy kiállnának magukért.”

1975 – Bradley Cooper amerikai színész. Híres szerepei: Jackson Maine (Csillag születik), Phil Wenneck (Másnaposok), Szépfiú (A szupercsapat)

,,Nincs különbség a drámai szerepek és a komédiás szerepek között – mindkettő csak egy figura, amit játszom, de egyik sem én vagyok.”

1989 – Németh Krisztián magyar válogatott labdarúgó, posztját tekintve csatár, az amerikai Sporting Kansas City játékosa.

,,Előbb-utóbb meglesz az eredménye annak a rengeteg munkának, amit elvégeztünk.”

 

Halálozások

1998 – Bánki Zsuzsa magyar színművésznő (* 1921). Híres szerepei: Szöllősiné Zsuzsa – Szomszédok

2014 – Eusébio aranylabdás portugál labdarúgó. Beceneve a „Fekete Párduc”. 2009-ben Az UEFA elnöke díjának díjazottja. (* 1942).

2014 – Zámori László magyar színész (* 1922) Filmek: Féltékenység (1943), Platonov szerelmei (1963), Dübörgő csend(1978)