Mon. Apr 15th, 2024

IV. Zsibói Magyar Napok

,,Rendkívüli esemény törte meg a zsibóiak egyhangú hétköznapjait, ugyanis október 11-13-a között megrendezésre került a Zsibói Magyar Napok, immár negyedik alkalommal. E rendezvény kiemelt célja a közösségépítés, közösségteremtés.

Megnyitó beszédében, Csatlós Sándor, a Wesselényi Társaság elnöke köszöntötte a vendégeket és azonbeli örömét fejezte ki, hogy a zsibói magyarság ugyanolyan lelkesen és szép számban jelent meg, mint előző években.

A rendezvénysorozat a kémeri Fort Silvan pincészet borbemutatójával vette kezdetét a Botanikus Kert pincéjében. Veiszenbacher László, a pincészet borásza tartott előadást a pincészet borairól és a bor készítésének művészetéről. A borok mellé finom sajtokat, almát és tepertős pogácsát fogyaszthattak az érdeklődők. A rendezvény a kolozsvári Edina Quartet színvonalas jazz előadásával ért véget.

A szombat délelőtt a tudomány jegyében telt. A Botanikus Kert dísztermében négy rendkívüli előadót hallgathatott meg a közönség. Kovács András, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem művészettörténésze a Wesselényiek kolozsvári épületeiről tartott előadást. A zilahi Silvania Főgimnázium történelem szakos tanára, László László, „Ady Endréről halálának századik évében (1919-2019)” című tanulmányában a híres költő életútját és munkásságát ismertette. Kicsiny városunk mostani és régi kincseiről (Szamos, Rákóczi-hegy, gyógyvíz, Wesselényi ménes és Wesselényi szőnyeg gyűjtemény) beszélt Györfi-Deák György, a városi könyvtár igazgatója. Dr. Czégényi Dóra, a Babeș-Bólyai Tudományegyetem adjunktusa, báró Wesselényi Zsuzsanna életét tárta a hallgatók elé….”

A IV. Zsibói Magyar Napokról az e heti Szilágyságban olvashatnak.