Tue. Jun 18th, 2024

Ismét kudarcot vallott Románia kísérlete a Minority SafePack akadályozására

Másodszor is pert vesztett Románia az Európai Unió Bíróságán a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés miatt, ezúttal abban a perben, amelyet példátlan módon az Európai Bizottság ellen indított. Az EU Bíróságán kedden született döntés abban az eljárásban, amelyet Románia 2017. június 28-án indított az Európai Bizottság ellen a kezdeményezés bejegyzése miatt, azt kérve, hogy a Bizottság semmisítse meg a Minority SafePack bejegyzésére vonatkozó határozatát. A döntés megerősíti: az Európai Bizottság helyesen járt el, amikor – szintén az Európai Unió Bírósága döntésének eleget téve – zöld utat adott a kisebbségvédelmi kezdeményezésnek.

Kelemen Hunor üdvözölte az RMDSZ számára is kedvező döntést, és elmondta: amit az őshonos kisebbségek szeretnének Kelet-Európában, az semmivel sem különb annál, ami bevett szokás a Nyugaton. „Közel 1,3 millió magyar él Romániában. Mindannyian építjük ezt az országot: munkánkkal, gondolatainkkal, adóinkkal hozzájárulunk ahhoz, hogy a dolgaink jobban menjenek. Nem vagyunk senki ellensége: nem elvenni akarunk, hanem közösen építkezni. Mi is egy jobb országban akarunk élni, jó államban és jogállamban, ahol nemcsak a polgár tiszteli a jogot, hanem az állam is tiszteli polgárait, kisebbségi közösségeit” – mondta a szövetségi elnök.

A sorozatban elvesztett perek után Romániának komolyan meg kell fontolnia, hogy mi az érdeke: elszigetelődik Európában a kisebbségi kérdés európai szintű rendezésének elutasításával vagy pedig ezentúl támogatóan áll a kérdéshez és elfogadja azt, hogy sem a többség, sem az államok nem veszítenek azzal, ha az EU intézkedéseket hoz a kisebbségi nyelvek és kultúrák védelmében. Nagy elégtétel számunkra, hogy az Európai Unió Bíróságának döntése ismét minket igazolt” – nyilatkozta Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselője, az európai szintű aláírásgyűjtést koordináló FUEN elnöke.

Az Európai Bizottság 2013-ban elutasította a Minority SafePack bejegyzését, a kezdeményező bizottság ezt követően fordult az EU Bíróságához, amely végül 2017 elején a kezdeményezőknek adott igazat. Ezt követően megegyezés született az EB és a kezdeményezők között, majd beindulhatott az azóta sikeres aláírásgyűjtés. Románia már akkor kísérletet tett arra, hogy meggátolja az európai kisebbségek azon törekvését, hogy európai szinten szavatolják jogaikat, és az Európai Bizottság oldalán szállt be a vesztes perbe.

A Minority SafePack kezdeményezést támogató 1 128 385 hitelesített aláírást a kezdeményezők december 3-án nyújtják át az Európai Bizottságnak. Ezen az eseményen az RMDSZ küldöttsége Kelemen Hunor szövetségi elnök vezetésével fog részt venni. A FUEN november elejéig véglegesíti a kezdeményezés alapján nemzetközi szakértők által összeállított jogszabálytervezeteket, amelyeket az aláírásokkal együtt fognak benyújtani. A leadást követően az Európai Bizottságnak három hónapja lesz állást foglalni a kezdeményezéssel kapcsolatban.

RMDSZ-tájékoztató