Thu. May 30th, 2024

Iohannis: Románia költségvetési hiánya nagyobb lesz a tervezettnél, és ezt finanszírozni kell

Klaus Iohannis államfő pénteken úgy nyilatkozott: egyértelmű, hogy Románia költségvetési hiánya nagyobb lesz a tervezettnél, és ezt finanszírozni kell.

Az elnök a Cotroceni-palotában tanácskozott Ludovic Orban miniszterelnökkel, Florin Cîţu pénzügyminiszterrel és Mugur Isărescuval, a jegybank kormányzójával a COVID-19 járvány gazdasági következményeiről.

Iohannis utána arról számolt be, hogy a tárgyaláson felmerült a költségvetési hiány kérdése. ,,Egyértelmű, hogy nagyobb lesz a hiány, mint amire az év elején számítottunk, és ezt a deficitet finanszírozni kell. Hasznos megbeszélésünk volt a megvalósítható intézkedésekről, amelyek a gazdaság újbóli fellendítéséhez szükségesek” – mondta.

Az államfő szerint téves a gazdaság újraindításáról beszélni, mert Romániában a gazdaság soha nem állt le, csak bizonyos ágazatokban történt leállás.

Kijelentette: mindenre megtalálják a megoldást.

,,Vannak programjaink, vannak megoldásaink a hiány finanszírozására, a gazdaság fellendítésére, és ha úgy végezzük a munkánkat, ahogy kell, és ahogy elterveztük, akkor jó esélyeink vannak, hogy a román gazdaság helyreáll, és meglehetősen gyorsan kilábalunk a jelenlegi, igen kellemetlen krízisből” – jelentette ki Iohannis.

agerpres.ro