Tue. Apr 23rd, 2024

Iohannis: Azt üzenjük a külföldön élő román állampolgároknak, hogy idén ne jöjjenek haza húsvétkor

Azt kérte Klaus Iohannis államfő csütörtökön a prefektusoktól és a dekoncentrált intézmények vezetőitől, azt az üzenetet közvetítsék a külföldön élő román állampolgárok felé, hogy idén ne jöjjenek haza húsvétkor.

Az elnök üzenetében hangsúlyozta, ,,Európában gyakorlatilag nem lehet közlekedni”, bonyolult a hazajutás, és ha sikerül is, a szabályozások szerint Romániába érkezésükkor karanténba vagy lakhelyi elkülönítésbe kellene vonulniuk, így értelmetlen hazajönni.

,,Ezt közvetítsék feléjük minden csatornán: szeretjük őket, szeretnénk látni őket, szeretnénk együtt lenni velük, idén húsvétkor azonban nem lehet. Szomorú, de őszintéknek kell lennünk, hogy senkiben se tápláljunk hiú reményeket” – fogalmazott az elnök a Ludovic Orban kormányfővel, Marcel Vela belügyminiszterrel, a prefektusokkal és a dekoncentrált intézmények vezetőivel tartott videokonferencián.

Az államfő ugyanakkor felkérte a távkonferencia résztvevőit, magyarázzák el az embereknek valahányszor szükséges, hogy kerülni kell a fölösleges utazásokat, a másokkal való fizikai kontaktust. ,,Mondják meg az embereknek, hogy ha találkoznak, ne fogjanak kezet egymással, ne öleljék meg egymást. A legjobb az lenne, hogy ne találkozzanak, csak ha feltétlenül szükséges” – tette hozzá.

agerpres.ro