Thu. Feb 29th, 2024

Interjú a nagymamámmal

,,Bódizs Edit a zilahi EMKE-házban tartott könyvbemutatója kapcsán sokminden kiderült. A bemutatott könyv címe: Interjú a nagymamámmal.

Hogyan mutatná be önmagát a Szilágyság olvasóinak, és miért ez a kötet címe?

– Hazajöttem ide, hiszen Somlyóújlakon nevelkedtem, habár Kolozsváron születtem, mert akkor ott éltek a szüleim, de nagyon korán visszaköltöztek anyai nagyanyámhoz. Tulajdonképpen a nagymamám nevelt engem és a húgomat, mert édesanyám nagyon elfoglalt volt, mindig dolgozatokat javított… Nagyon sok mindent a nagymamámtól tanultam.

Szilágysomlyón végeztem a középiskolát, utána kolozsváron a gépészmérnöki szakot választottam, amelyet 1992-ben végeztem el, és rögtön becsöppentem a sajtóba. Egy hírügynökség vett fel, mert tudtam magyarul, akkor a babes-Bolyai Egyetemen végeztem el egy másfél éves újságírói tanfolyamot, még mielőtt megalakult volna az újságírói kar. 1993-ban kerültem a kolozsvári rádióhoz, it dolgoztam szerkesztőként 2013-ig. ekkor kerültem a marosvásárhelyi rádióhoz, azóta is ott dolgozom.

A nagymamám nagyon szeretett visszaemlékezni a fiatalságára, amely a két világháború között volt. 1911-ben született, a huszas években volt fiatal, 1929-ben ment férjhez. Mindig arról mesélt, hogy milyen gyönyör volt az ő lagzija… Lehet, azért emlékezett ennyire jól a lánykorára, mert 23 éves volt amikor született a nagyobbik lánya, nagynéném, aki később lebénult, és ő gondozta 61 éven keresztül. Emiatt gondolta, hogy az a rövid periódus volt a legszebb az életéből.”

A teljes interjút az e heti Szilágyságban olvashatják.