Mon. Oct 2nd, 2023

Innovatív vállalkozásoknak szóló pályázatok útmutatóját bocsátotta közvitára az Európai Uniós Befektetések és Projektek Minisztériuma

„Ahhoz, hogy az elméleti kutatások eredményeit mindannyian élvezhessük, szükség van olyan cégekre vagy konzorciumokra, amelyek a kutatás eredményeit tesztelik, sőt, először a világon le is gyártják” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Uniós Befektetések és Projektek Minisztériumának államtitkára azt követően, hogy a minisztérium közvitára bocsátotta a Kompetitivitás Operatív Program innovatív vállalkozásoknak szóló pályázati útmutatóját. Az új kiírás célja, hogy a kutatásoknak gyakorlati haszna legyen, olyan haszon, olyan eredmény, amely akár az iparban (új technológiák fejlesztése), akár az építkezések (új építőanyagok tesztelése és gyártása), vagy más innovatív területek esetében használható.

„Arra kérjük az érdekelt cégeket, kutatási intézményeket, hogy javítsák, módosítsák a közvitára bocsátott pályázati útmutatót azért, hogy az uniós támogatást minél hatékonyabban lehessen elkölteni” – tette hozzá Hegedüs Csilla államtitkár.

A Kompetitivitás Operatív Program (POC) alapvető célja a kutatásra és innovációra alapuló versenyképesség növelésének fenntartása és a gazdaság fejlesztése, illetve a cégek, kutatóközpontok és felsőoktatási intézmények közti kapcsolatok fejlesztése.

Támogatásban részesülő projektek két fő típusa:

  1. Innovatív technológiai projektek:

A projekt célja a kutatásfejlesztés, technológiai fejlesztés és innováció (CDI) a gazdasági versenyképesség támogatására és vállalkozások fejlesztésére alapozva.

Támogatásban részesülhetnek: olyan romániai nagy-, közép- és kisvállalkozások (beleértve a mikrovállalkozásokat is), amelyek kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet folytatnak (72-es CAEN kóddal rendelkező vállalkozások), de amelyek számára nem a K+F tevékenység a fő tevékenységi kör.

A pályázati felhívásra megállapított keretösszeg 35 993 816,41 euró.

A projekthez nyújtott vissza nem térítendő pénzügyi támogatás maximális összege 3 millió euró.

  1. START-UP és SPIN-OFF típusú innovatív vállalkozások

Támogatásban részesülhetnek:

  • START-UP típusú innovatív vállalkozások: START-UP típusú innovatív vállalkozások fejlesztésére pályázhatnak a kevésbé fejlett régiók vállalkozásai (Bukarest, Ilfov kivételével). A 31/1990-es törvény alapján bejegyzett START-UP típusú vállalkozások a projektek benyújtásának évében legfeljebb 3 éves régiséggel rendelkezhetnek.
  • SPIN-OFF típusú innovatív vállalkozások: SPIN-OFF típusú vállalkozások létrehozására pályázhatnak a kevésbé fejlett régiók kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató szervezetei, felsőoktatási intézményei (Bukarest, Ilfov kivételével).

A pályázati felhívásra megállapított keretösszeg 8 millió euró.

A vissza nem térítendő pénzügyi támogatás projektenként nem haladhatja meg a 200 ezer eurót.

A projektek kifutási határideje 2023. december 30.

A nyilvános konzultáció 2022. február 16-án 17 óráig tart. Ez idő alatt az észrevételeket és javaslatokat a structuree@research.gov.ro e-mail címre lehet elküldeni.

Bővebb információkat találnak itt.