Sat. Dec 2nd, 2023

INHGA: Első- és másodfokú árvízriasztások péntekig 21 folyó vízgyűjtő medencéjében

Péntek délig érvényes másodfokú (narancssárga) és elsőfokú (sárga) árvízriasztásokat adtak ki a hidrológusok kedden 21 folyó vízgyűjtő medencéjére.

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint kedd déltől péntek délig másodfokú riasztás van érvényben a Túr gáttal védett, Szatmár megyei szakaszán és a Kraszna gáttal védett, Szatmár megyei szakaszán.

Szintén másodfokú riasztás lesz érvényben kedd este 8 órától csütörtök este 6 óráig a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza, Túr (Máramaros és Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Lápos (Máramaros megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye) és az Aranyos Aranyosbánya fölötti szakasza (Fehér megye).

A hidrológusok szerint fokozott lesz az áradásveszély szerda este 10 óra és csütörtök déli 12 óra között néhány Máramaros, Beszterce-Naszód, Bihar és Fehér megyében.

Elsőfokú árvízriasztás van érvényben kedd déltől péntek délig a következő folyókon: Tisza, Visó, Iza, Túr és mellékfolyói (Máramaros és Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Kis-Szamos felső folyása (Kolozs és Bihar megye), a Szamos Dés alatti szakasza és a mellékfolyók (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Ér (Szatmár és Bihar megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), Sebes-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye) és Fehér-Körös (Hunyad és Arad megye).